Denne uge på EU (22)

DET SKER: Folketinget stemmer om, om Danmark skal tilslutte sig finanspagten. Samtidig får Europaudvalgets formand 35.000 underskrifter fra danskere, som ønsker en folkeafstemning om finanspagten.
Foto: Colourbox
I EU
Tirsdag 29. maj er der møde i Rådet for generelle anliggender. På dagsordenen står blandt andet G20-mødet i Mexico og budgetforhandlinger.

Onsdag 30. maj mødes Rådet for den europæiske konkurrenceevne. Det er medlemslandenes ministre med ansvar for det indre marked og forskning, som deltager på dette møde.

Torsdag 31. maj mødes Rådet for Udenrigsanliggender for at drøfte den europæiske udenrigshandel. Den europæiske udenrigsrepræsentant Catherine Ashton sidder for bordenden og leder mødet. Ministrene skal blandt andet drøfte handelsrelationerne til Japan, Kina, Canada og USA.

Samme torsdag holdes den årlige konference The State of the European Union på Egmont Palace i Bruxelles. På konferencen giver europæiske virksomheder deres bud på, hvordan EU kan tiltrække udenlandske investeringer samt styrke partnerskaber med nationale og europæiske institutioner for at sikre bæredygtig vækst.   

Christiansborg
Tirsdag 29. maj kl. 13 modtager Europaudvalgets formand, Eva Kjer Hansen (V), en delegation, som afleverer 35.000 underskrifter fra danskere, som ønsker, at det er den danske befolkning og ikke Folketinget, som skal afgøre, om Danmark skal tilslutte sig finanspagten. De kræver en folkeafstemning. 

Tirsdag 29. maj er der konference om det danske retsforbehold i Fællessalen på Christiansborg fra kl. 9-14. På konferencen belyser forskellige politikere retsforbeholdet og diskuterer, om det er en fordel eller ulempe for Danmark.   

Onsdag 30. maj er der to-dages uformelt møde om menneskerettigheder i Udenrigsministeriet. 
Torsdag 31. maj skal Folketinget stemme om, om Danmark skal tilslutte sig finanspagten.

Samme dag skal Folketinget også stemme om et beslutningsforslag fra Enhedslisten, som kræver en folkeafstemning om finanspagten, så danskerne skal til stemmeurnerne for at afgøre, om Danmark skal ratificere finanspagten.

Samme torsdag skal Folketinget også førstebehandle et forslag om, at alle EU-oplysningsmidler kun udbetales fra én enhed, Europa-Nævnet.  

Fredag 1. juni mødes Europaudvalget kl. 07.45. Først får udvalget besøg af Bygge-, Jord-og Miljøarbejdernes fagforenings EU-udvalg for at drøfte finanspagten.
Dernæst skal Europaudvalget drøfte de kommende rådsmøder i Bruxelles. Heriblandt er nogle af punkterne Schengen-samarbejdet, et fælles europæisk asylsystem og EU's indsats mod terrorisme.
Derudover gennemgår Europaudvalget også nogle af de rådskonklusioner, som har været resultatet af de tidligere møder i Bruxelles. Det omhandler blandt andet en global alliance mod seksuelt misbrug af børn på internettet, bekæmpelsen af grænseoverskridende kriminalitet og solidaritet på asylområdet. 
 
Ministerens kalender
Tirsdag 29. maj deltager europaminister Nicolai Wammen (S) i Rådsmøde for generelle anliggender i Bruxelles.

Onsdag og torsdag besøger ministeren Tyrkiet for at drøfte udvidelsesplaner.
 
Konferencer og foredrag 
Mandag 28. maj er det danske formandskab vært for den blandede AVS-EU parlamentariske forsamling, som strækker sig over tre dage. AVS dækker over 78 lande i Afrika, Vestindien og Stillehavet, som EU gennem mange år har haft et udviklingssamarbejde med. Samarbejdet omfatter blandt andet handelsaftaler og bistand. Som et led i samarbejdet mødes ministre fra AVS-lande og EU jævnligt for at drøfte aktuelle spørgsmål i samarbejdet. Det samme gør parlamentarikere.

Tirsdag 29. maj er der møde i EURES Working-Party. Det er et arbejdsmøde, hvor EU-Kommissionen og EURES lande-managers fra de 31 medlemslande samt de europæiske arbejdsmarkedsparter og repræsentanter for europæiske cross-border-partnerskaber deltager. På mødet drøfter partnerne strategier og initiativer for EURES, og Kommissionen præsenterer dens planer og strategier på området.

Torsdag 31. maj er konference om perspektiverne efter det danske EU-formandskab. På konferencen vil man gøre status på, hvad der er opnået under formandskabet, og hvordan fremtiden ser ud, når formandskabet slutter i næste måned. Konferencen holdes i Europa-Huset i Gothersgade og varer fra kl. 14.30-19.00. 

Torsdag 31. maj og fredag 1. juni er der uformelt møde i udvalget for lægemidler til dyr. Mødets deltagere er udvalgets medlemmer og repræsentanter fra Det Europæiske Lægemiddelagentur. De drøfter input til Kommissionens arbejde vedr. ændret lovgivning for godkendelse af lægemidler til dyr og diskussion af håndtering af antibiotikaresistens i EU samt relationen til lægemiddelgodkendelse. 

Torsdag 31. maj holder medlemsstaternes agenter ved EU-domstolen et tre-dages møde, hvor de blandt andet diskuterer reformerne af domstolen.

Fakta

Har du arrangementer, der skal med i næste uges oversigt, så skriv til ka[email protected]

Læs mere om arrangementerne ved at klikke på den tekst, som er markeret med fed. 

Torsdag 31. maj er der embedsmandsmøde i arbejdsgruppen om EU's flerårige finansielle ramme. 

Torsdag 31. maj og fredag 1. juni mødes sportsdirektørerne for EU's 27 medlemslande for at drøfte centrale idrætspolitiske sager og levere input til Rådets videre arbejde.

Tirsdag 29. maj kl. 13 modtager Europaudvalgets formand, Eva Kjer Hansen (V), en delegation, som afleverer 35.000 underskrifter fra danskere, som ønsker, at det er den danske befolkning og ikke Folketinget, som skal afgøre, om Danmark skal tilslutte sig finanspagten. De kræver en folkeafstemning. 

Altinget
Altinget

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00