Det sker i EU: Grønt opgør i EU-Parlamentet, samtykkelov og topmøde

Weekendens begivenheder i Rusland skal analyseres i denne uge, hvor Europa-Parlamentets Miljøudvalg også udkæmper et slag om naturbeskyttelse, der er blevet beskrevet som den nyeste flanke i en spirende kulturkrig, og lederne fra de 27 EU-lande kommer til Bruxelles til deres traditionelle sommersammenkomst.

Kan naturens og landbrugets interesser gå op i en højere enhed? Det er et af de spørgsmål, som nye naturgenopretningsregler har fået sat øverst på dagsordenen i Europa-Parlamentet.
Kan naturens og landbrugets interesser gå op i en højere enhed? Det er et af de spørgsmål, som nye naturgenopretningsregler har fået sat øverst på dagsordenen i Europa-Parlamentet.Foto: Mikal Schlosser/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 26. juni

De europæiske udenrigsministre starter ugen i Luxembourg med at diskutere invasionen af Ukraine - nu på en spændende ny baggrund efter weekendens kupforsøg i Rusland. Det bliver muligvis også med frisk input fra Danmark om det møde, der i weekenden blev holdt i København mellem ukrainerne og en række lande fra det globale syd. En anden dansk mærkesag er også på dagsordenen. Det handler om digitalt diplomati – det vil blandt andet sige forholdet til denne verdens techgiganter – som EU-landene skal udstikke en linje for.

Også landbrugsministrene indfinder sig i Luxembourg. De har fisk på programmet, herunder hvor mange der må fanges næste år. Derefter skal de blandt andet tale om nye regler for pesticid- og ukrudtsmidler og om pelsavl.

Der er lagt op til fornyet drama i Europa-Parlamentets Miljøudvalg, der tirsdag atter har den stærkt omstridte naturgenopretningslov på dagsordenen, som for to uger siden splittede udvalget i to lige store dele. Loven sætter mål for beskyttet natur i Unionen og er blevet et intenst hadeobjekt for særligt europæiske konservative, der forlanger forslaget skrottet. Nu skal det afgøres, om der kan findes opbakning til forslaget i udvalget.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00