EU’s naturlov overlevede skæbneafstemning – men forslaget hænger fortsat i en tynd tråd

Det var helt lige, da Europa-Parlamentet torsdag stemte om, hvorvidt Kommissionens forslag til naturgenopretning skulle lægges i graven. Men kampen slutter slet ikke her.

EU-Kommissionens forslag til naturgenopretning splitter politikere i hele Europa.
EU-Kommissionens forslag til naturgenopretning splitter politikere i hele Europa.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

44 for og 44 imod.

Det var lige så tæt som ventet, da Europa-Parlamentets Miljøudvalg torsdag stemte om, hvorvidt EU-Kommissionens forslag til naturgenopretning skal forkastes.

Dermed kan Kommissionen i første omgang ånde lettet op. Og det samme kan de partier, der frygtede et dødsstød til naturforslaget.

Med resultatet står det klart, at Kommissionen har fremlagt et dårligt forslag, der ikke kan samle et bredt flertal.

Erik Poulsen (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

En af dem er Enhedslistens Nikolaj Villumsen, der deltog i torsdagens afstemning. Og han er lettet over resultatet.

"Det ville have været en katastrofe, hvis forsøget på at genoprette den ekstremt pressede natur i Europa slet ikke blev til noget. Hvis naturloven var blevet forkastet, så havde vi stået i en rigtig skidt situation," siger han.

Forslaget om helt at droppe Kommissionens forslag kom fra den store Konservative gruppe EPP, som Pernille Weiss sider i. Hun deltog dog ikke i afstemningen torsdag, selvom hun egentlig har plads i Miljøudvalget.

Det gjorde Venstres Erik Poulsen til gengæld. Og han stemte for at sende den ny naturlov i skraldespanden. Selvom der lige præcis ikke var flertal for det, er han alligevel godt tilfreds.

”Det er sådan set lige meget, om afstemningen var endt 44-44 eller 45-43 i den ene eller den anden retning. Du kan kun bruge det til at se, at Miljøudvalget er helt splittet i spørgsmålet,” siger han og fortsætter:

”Med resultatet står det klart, at Kommissionen har fremlagt et dårligt forslag, der ikke kan samle et bredt flertal. Og at vi ikke har kunnet forhandle os frem til noget, der er bedre. Det er noget makværk.”

Blev ikke færdige

Efter Miljøudvalget afviste at forkaste naturloven, gik politikerne ellers i gang med at stemme om en hel masse ændringsforslag. Men efter mere end fire timer måtte man konstatere, at man ikke kunne nå at komme igennem dem alle. Udvalget besluttede således at fortsætte afstemningen den 27. juni.

Derfor er det stadig uvist, om udvalget kan enes om en endelig tekst, der bagefter skal sendes til afstemning i hele Europa-Parlamentet i midten af juli. Kan man ikke det, bliver det Kommissionens oprindelige forslag, som Parlamentet skal stemme om.

Men torsdagens afstemninger efterlader et klart indtryk af, at det Europa-Parlamentet kan ende med at sende det helt i graven. For normalt er Miljøudvalget mere positivt stemt over for grønne tiltag end parlamentet som helhed.

"Dybt forfærdeligt"

Og Nikolaj Villumsen er da også bekymret over situationen.

”Vi står i en naturkrise, hvor tusindvis af dyre- og plantearter er truede. Og hvor højrefløjen forsøger at ødelægge og udvande naturgenopretningen. Det er dybt forfærdeligt,” siger han.

Erik Poulsen afviser, at man ikke ønsker at forbedre naturen. Det er Kommissionens forslag den er gal med, fastholder han.

Og han understrejer, at der også kan nå at ske meget inden forslaget, skal endeligt igennem Parlamentet. Og han afviser ikke at han kan ende med at stemme for naturgenopretningsforordningen i sidste ende.

”Men så skal jeg være sikker på, at det her ikke er en skæv prioritering mellem naturen, vedvarende energi, fødevareproduktion og øvrig anvendelse af arealet,” siger Erik Poulsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

Erik Poulsen

MEP (V), journalist, politisk rådgiver, landboforeningen Fjordland
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1994)

0:000:00