Det sker i EU: Handelskrig med amerikanerne, opgør med Orbán og grænsehandlen for EU-Domstolen

Vestager skal bilægge en spirende handelskrig med USA. EU’s finansministre skal finde ud af, om de vil smække pengekassen i for Ungarn. EU-Domstolen ser på den nordtyske grænsehandel. Eurolandene får ny chef, mens der er EU-topmøde på Vestbalkan blandt meget andet i en travl uge i det europæiske.

Danmarks EU-kommissær skal forsøge at forklare Joe Bidens regering, hvorfor deres America First-linje har skabt så meget modvilje i Europa.
Danmarks EU-kommissær skal forsøge at forklare Joe Bidens regering, hvorfor deres America First-linje har skabt så meget modvilje i Europa.Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 5. december

Ledende næstformand i EU-Kommissionen Margrethe Vestager skal forsøge at bilægge optrækket til en rask handelskrig mellem EU og USA, når hun mandag deltager i det såkaldte Trade and Technology Council med amerikanerne. Kurrerne på tråden er opstået, efter amerikanerne har besluttet at sætte egne virksomheder først og delvist udelukke europæiske virksomheder fra en stor ny støttepakke til blandt andet grøn omstilling.

Samme dag vil repræsentanter for EU’s ministre og Europa-Parlamentet forsøge at blive enige om et sæt nye krav, der skal sikre, at produkter solgt i Europa ikke bidrager til afskovning andre steder i verden.

Eurolandenes finansministre mødes for blandt andet at kåre den næste formand for deres fælles klub. Det ser ud til, at den nuværende formand, irske Paschal Donohoe, får lov til at bevare posten. Derudover skal de se på landenes finanslove for næste år og diskutere den økonomiske situation i eurozonen.

0:000:00