Det sker i EU: Kamp om at stå i spidsen for Europa

OVERBLIK: EU's stærkeste partifamilie vælger deres spidskandidat til at blive formand for EU-Kommissionen, italienerne skal se deres eurofæller i øjnene, efter at de har fået deres finanslov underkendt i Bruxelles, og så markerer verdens ledere, at det er 100 år siden våbenhvilen efter Første Verdenskrig.

Det er 100 år siden afslutningen på Første Verdenskrig. Det markeres i Paris, hvor den franske præsident har inviteret blandt andre den tyske kansler, Angela Merkel, og den amerikanske præsident, Donald Trump.
Det er 100 år siden afslutningen på Første Verdenskrig. Det markeres i Paris, hvor den franske præsident har inviteret blandt andre den tyske kansler, Angela Merkel, og den amerikanske præsident, Donald Trump.Foto: John MacDougall/AP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 5. november
EU-Parlamentets Udvalg for International Handel forventes at give grønt lys for, at Parlamentet kan godkende den handelsaftale med Japan, som har været i støbeskeen i årevis, og som er den største handelsaftale, EU hidtil har indgået.

Eurolandenes finansministre mødes for at diskutere de finanslovsudkast for næste år, som de hver især har afleveret til EU-Kommissionen. Det kan komme til at gå heftigt for sig, eftersom flere af landene ikke er tilfredse med, at den italienske regering har afleveret et budget, der bryder med reglerne for den fælles mønt. Efterfølgende åbner de ballet for de øvrige EU-lande – minus briterne, som alligevel er på vej ud af Unionen – for at tale om det igangværende arbejde med at fordybe EU's økonomiske samarbejde.

Tirsdag 6. november
De europæiske finansministre er stadig i Bruxelles, hvor de blandt andet skal diskutere den omstridte skat på store tech-firmaers europæiske overskud, der skal få firmaer som Google, Apple og Facebook til at lægge bare lidt flere skattekoner i EU. De skal også runde den overordnede økonomiske situation i Europa, og så har Danmark fået tilføjet et punkt om den store skandale om snyd med udbytteskat, der har kostet de offentlige kasser milliarder og atter milliarder i en række europæiske lande, herunder Danmark. 

0:000:00