Det sker i EU: Ret til dansk statsborgerskab for EU-Domstolen

Børn født i udlandet af danske forældre skal holde øje med Luxembourg i denne uge. Her vurderer EU-Domstolens generaladvokat, om Danmarks krav for at beholde dansk statsborgerskab i voksenlivet holder i EU-retten. Det sker i en uge, hvor nye sanktioner mod Iran, korruptionsskandalen i EU-Parlamentet og arbejdsmarkedets parters rolle i Europa også er i fokus.

I dag skal danske børn født i udlandet leve op til en række tilknytningskrav for at beholde deres statsborgerskab, når de fylder 22. EU-Domstolen er i gang med at vurdere, om det er kompatibelt med EU-retten.
I dag skal danske børn født i udlandet leve op til en række tilknytningskrav for at beholde deres statsborgerskab, når de fylder 22. EU-Domstolen er i gang med at vurdere, om det er kompatibelt med EU-retten.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 23. januar

Alle øjne vil være på tyske Anna-Lena Baerbock, når EU's udenrigsministre mødes i Bruxelles mandag morgen. Hun vil være under nøje overvågning for at se, om der er yderligere skred i den tyske linje, når det gælder levering af såkaldte Leopard-kampvogne til Ukraine, som tyskerne brugte hele sidste uge på at afvise, men nu synes at være i bevægelse omkring.

Emnet er dog ikke på den officielle dagsorden. Det er derimod de folkelige protester i Iran og EU’s respons på dem. Her vil ministrene give grønt lys til en fjerde sanktionspakke mod regimet. De vil også tage diskussionen om, hvorvidt næste skridt er at sætte Den Islamiske Revolutionsgarde i landet på EU’s terrorliste for dens medvirken i offentlige henrettelser og brutalitet mod fredelige demonstranter.

Inden mødet er der en snak over morgenmad med generaldirektøren for det internationale energiagentur (IAEA), Rafael Grossi. Også Palæstina og Ukraine er på dagsordenen, mens Danmark vil hejse flaget for mere ambitiøst klima- og energidiplomati.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00