Det sker i EU: Topjobdiskussion, ministermødemaraton, og hvem tager hvem i Parlamentet?

EU's ledere skal diskutere von der Leyens fremtid over en middag i Bruxelles mandag, mens de politiske grupper i Parlamentet begynder at beslutte deres sammensætning efter valget. Samtidig strømmer ministrene til Luxembourg til en intens uge med møder.

EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen er det sikreste kort i den toppostkabale, som de europæiske ledere begynder at lægge i denne uge, og hvor statsminister Mette Frederiksen (S) er lidt af en joker.
EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen er det sikreste kort i den toppostkabale, som de europæiske ledere begynder at lægge i denne uge, og hvor statsminister Mette Frederiksen (S) er lidt af en joker.Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters/Ritzau Scanpix
Charlotta Asplund Catot

Mandag 17. juni

EU's stats- og regeringschefer samles mandag aften i Bruxelles for at holde en første fælles diskussion over en middag om de mennesker, de ønsker at se på EU's topposter i de kommende år. Geografisk fordeling, landestørrelse, fordeling mellem kvinder og mænd og ikke mindst politisk tilhørsforhold skal tages i betragtning ved fordelingen af posterne.

Forud for mødet er der bred opbakning til at give Ursula von der Leyen yderligere fem år som formand for EU-Kommissionen. Men posten som formand for stats- og regeringschefernes egen klub, Det Europæiske Råd, og jobbet som EU's udenrigspolitiske chef er ikke givet. Den tidligere portugisiske premierminister António Costa samt Estlands premierminister Kaja Kallas er de navne, der har cirkuleret mest i de seneste dage - men meningerne om deres egnethed er forskellige, og alt kan stadig ske. Det er også i det mix, at statsminister Mette Frederiksens (S) navn er blevet nævnt.

I nabolandet Luxembourg mødes EU's miljøministre for at forsøge at nå til enighed om opdaterede regler om affald, nye regler om grønvaskning og nye regler om jordbundsovervågning, som skal gøre EU's jord sundere. Ministrene vil også drøfte – og eventuelt stemme om – det følsomme spørgsmål om naturgenopretning. Drøftelser om et nyt klimamål for 2040 og styring af klimarisici er også på dagsordenen. 

{{toplink}}
Læs også

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024