”Det vil jeg aldrig se igen”

BAGGRUND: Parlamentarikernes afvisning af Connie Hedegaards kvoteredningsplan kom bag på Socialdemokraternes leder i Europa-Parlamentet, der følte sig ført bag lyset af sine egne. Forslaget skal nu tilbage i miljøudvalget.
Europa-Parlamentet afviste tirsdag klimakommissær Connie Hedegaards kvoteredningsplan.
Europa-Parlamentet afviste tirsdag klimakommissær Connie Hedegaards kvoteredningsplan.Foto: flickr.com
Morten ØyenMichael Hjøllund
Fakta
Sagen kort:

EU's CO2-kvoteordning har siden 2005 omfattet en betydelig del af energisektoren og den energitunge industri samt offshoresektoren.
EU's system for emissionshandel har fået et stigende overskud af kvoter i de seneste år. EU-Kommissionen mener det ikke er klogt bevidst at fortsætte med at forsyne et allerede overforsynet marked. Derfor vil Kommissionen bane vej for en ændring af tidsplanen for, hvornår kvoterne bortauktioneres. Med denne kortsigtede foranstaltning vil markedet komme til at fungere bedre, lyder Kommissionens argument. Forslaget blev tirsdag nedstemt af Europa-Parlamentet. Parlamentet stemte dog ikke forslaget helt ned. Nu er det tilbage i miljøudvalget.

19 stemmer.

Det var, hvad Connie Hedegaard manglede, da hun tirsdag kunne se til, mens et snævert flertal i Europa-Parlamentet afviste hendes forslag til at opstramme EU's CO2-kvotemarked. Allerede inden afstemningen var det vurderingen fra iagttagere, at den ville blive tæt. Men det var en stor overraskelse, at 24 i den socialdemokratiske gruppe valgte at stemme imod, mens yderligere 28 socialdemokrater valgte at afstå fra at stemme.

Socialdemokraterne havde op til afstemningen haft et konfliktfyldt gruppemøde, hvor forslaget blev diskuteret. Men det blev efterfølgende slået hen som småting, og så sent som mandag aften var meldingen fra partiledelsen, at der ikke var noget nyt: Gruppen ville stemme for EU-Kommissionens forslag, og de få, som ikke ville gøre det, ville afstå fra at stemme.

Inden var tre polakker stået frem og sagt, at de ikke kunne stemme for forslaget. Men det var forventeligt.

0:000:00