DF tøver med støtte til global klimaaftale

KLIMA: Dansk Folkeparti i Europa-Parlamentet opfordrer partikollegaerne i Folketinget til at afstå fra at støtte ratificeringen af FN-klimaaftalen. Hjemme i Danmark regner partiet dog med at stemme for klimaaftalen.

Kristian Thulesen Dahls (DF) partikammerater i Bruxelles er ikke begejstret for den globale klimaaftale.
Kristian Thulesen Dahls (DF) partikammerater i Bruxelles er ikke begejstret for den globale klimaaftale.Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix
Morten ØyenKasper Frandsen

Jeg kan sagtens følge de pointer, vores europaparlamentarikere har. For det er åbenlyst, at byrdefordelingen stadig er skæv. Men trods alt er den blevet bedre, end den har været tidligere.

Mikkel Dencker (DF)
Klima- og energiordfører

Når Folketinget skal tage stilling til den globale klimaaftale fra Paris, så bør Dansk Folkeparti sende et kritisk signal og afstå fra at stemme.

Fakta
Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks ratifikation af Parisaftalen

Folketinget meddeler sit samtykke til, at Danmark ratificerer Parisaftalen under De Forenede Nationers rammekonvention om klimaændringer (UNFCCC), vedtaget i Paris den 12. december 2015 på den 21. partskonference (COP21) under UNFCCC og underskrevet af Danmark i New York den 22. april 2016.

Kilde: ft.dk

Sådan lyder det fra partiets europaparlamentarikere, som selv afstod fra at støtte Paris-aftalen, da den var til afstemning i Europa-Parlamentet i tirsdags. Hjemme i Folketinget regner man dog ikke med at følge parlamentarikernes råd.

Fakta
Status på Paris-aftalen lige nu: 
FN meddelte onsdag, at 72 af 197 parter har ratificeret aftalen.
Tilsammen udgør de 56 procent af de globale CO2-udledninger.
 Dermed træder klimaaftalen i kraft i løbet af 30 dage, da målet om, at mindst 55 procent af det globale udslip skal være dækket af aftalen er nået. 

De største udlerere (og deres status)
  • Kina: 20,09 % (Ratificeret)
  • USA: 17,89 % (Ratificeret)
  • EU (som blok): 12,10 (Ikke ratificeret)
  • Rusland: 7,553 % (Ikke ratificeret)
  • Indien: 4,1 % (Ratificeret)
  • Japan: 3,79 % (Ikke ratificeret)
  • Tyskland: 2,56 % procent (Ikke ratificeret)
  • Brasilien: 2,48 (Ratificeret)
  • Canada: 1,95 procent (Ikke ratificeret)

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt og Jørn Dohrmann var de eneste danskere, som ikke støttede aftalen ved afstemningen. Men der var ikke tale om en fejl, fortæller MEP Jørn Dohrmann (DF).

0:000:00