Dom: Traktat var ikke i strid med grundloven

LISSABON-TRAKTAT: Højesteret har frifundet statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og udenrigsminister Villy Søvndal (SF) i sagen om, hvorvidt Danmarks tiltrædelse af Lissabon-traktaten var i strid med grundloven.
Foto: Colourbox
Redaktionen
Højesteret har onsdag afsagt dom i den såkaldte Lissabon-sag vedrørende spørgsmålet om, hvorvidt ændringsloven om Danmarks tiltrædelse af Lissabon-traktaten er vedtaget i strid med grundlovens § 20.

Sagen er anlagt af en gruppe borgere mod statsminister Helle Thorning-Schmidt og udenrigsminister Villy Søvndal med påstand om, at Danmarks tiltrædelse af Lissabon-traktaten var i strid med grundloven. Højesteret frifinder i sin dom statsministeren og udenrigsministeren.

I en fælles pressemeddelelse har statsministeren og udenrigsministeren følgende kommentar til domsafsigelsen:

"Højesterets dom slår fast, at Danmark har tiltrådt Lissabon-traktaten i overensstemmelse med grundloven. Det har hele tiden været regeringens opfattelse, at Danmark ikke afgav ny suverænitet i forbindelse med tiltrædelsen af Lissabon-traktaten, og vi har nu Højesterets ord for det."

 

Dokumentation

Lissabon-sagen blev anlagt mod statsministeren og udenrigsministeren ved stævning indgivet 2. juni 2008 af 28 personer. Østre Landsret afviste 28. oktober 2009 at realitetsbehandle sagen, idet sagsøgerne manglede retlig interesse i at få deres påstande prøvet.

Højesteret fastslog imidlertid ved dom af 11. januar 2011, at den række af borgere, som førte sagen mod statsministeren og udenrigsministeren, havde en sådan retlig interesse i sagen, at de havde søgsmålsret.

Dommen indebar, at Lissabon-sagen blev hjemvist til Østre Landsret til realitetsbehandling. Østre Landsret frifandt i sin dom af 15. juni 2012 statsministeren og udenrigsministeren. Sagsøgerne ankede imidlertid dommen til Højesteret. Med Højesterets dom af d.d. er realitetsbehandlingen af sagen endelig afsluttet.

Kilde: Statsministeriet 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Villy Søvndal

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

0:000:00