Det sker i EU: Masser af debatter, mens Europas valgkamp går op i gear

Europæiske ministre forbereder sommertopmøde og drøfter alt fra forsvarsindustri til cybersikkerhed og rumpolitik, mens forskellige slags politiske kandidater tørner sammen ved debatter både i Bruxelles og i København.

Med under tre uger til europaparlamentsvalget søndag 9. juni er valgkampene for alvor i gang på tværs af kontinentet. 
Med under tre uger til europaparlamentsvalget søndag 9. juni er valgkampene for alvor i gang på tværs af kontinentet. Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

Tirsdag 21. maj

Efter en lang pinseweekend tager udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) til Bruxelles for at holde møde med udenrigs- og europaministre fra de 26 andre EU-lande. Ministrene vil blandt andet gøre status over Polens retsstat og demokratiske udvikling i forhold til traktatens artikel 7, som de seneste seks år har givet anledning til advarsler fra Bruxelles. Nu vurderer EU-Kommissionen, at den nye polske regering har præsenteret så troværdige reformer, at proceduren kan stoppes.

Udenrigs- og europaministrene skal også have en runde med forberedelse af det store EU-topmøde 27.-28. juni, hvor det vigtigste punkt bliver udpegelsen af en ny formand for EU-Kommissionen som del af en større kabale af topposter. Der er udsigt til et meget tungt topmøde i juni, hvor lederne også skal drøfte Ukraine, Georgien og Mellemøsten, samt nye planer for at forbedre EU’s konkurrencedygtighed og investere mere i forsvar.

Sideløbende med ministermødet kommer kandidatlandet Moldovas regeringsleder, Dorin Recean, på besøg for at afholde associeringsråd med EU’s udenrigschef, Josep Borrell, og udvidelseskommissær Olivér Várhelyi. Financial Times skrev i sidste uge, at der er planer om at indgå en ny sikkerhedsaftale mellem EU og Moldova, som ligger mellem Ukraine og Rumænien.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00