EL: Regeringen skal ikke regne med os i EU-sager

INTERVIEW: Regeringen skal ikke forvente yderligere hjælp fra Enhedslisten med at få de danske velfærdsydelser til at harmonere med EU-retten. Det generer ikke os, hvis vi ikke overholder en EU-regel, siger Enhedslistens Finn Sørensen.
Trods tilbud om hjælp i sagen om børnechecken skal regeringen ikke forvente megen hjælp fra Enhedslisten med at få de danske velfærdsydelser tilpasset EU-retten.
Trods tilbud om hjælp i sagen om børnechecken skal regeringen ikke forvente megen hjælp fra Enhedslisten med at få de danske velfærdsydelser tilpasset EU-retten.Foto: ft.dk
Morten Øyen
Enhedslisten har tilbudt regeringen hjælp omkring EU-borgernes adgang til dansk børnecheck. Partiet vil stemme for regeringens lovforslag, hvis regeringen til gengæld gør en ekstra indsats imod social dumping. Men det bliver en engangsaffære.

For regeringen skal ikke umiddelbart regne med Enhedslisten, når det kommer til EU-sager.

Det slår Enhedslistens ordfører på EU-arbejsmarkedspolitik, Finn Sørensen, fast op til en større debat i Folketinget torsdag om EU's indblanding i de danske velfærdsydelser. Det er Enhedslisten, som har taget initiativ til debatten, og her håber partiet at kunne udfordre de øvrige partier i Folketinget.

"Det drejer sig ganske enkelt om, at vi skal have ret til at bestemme over vores velfærdsmodel. Ja-partierne, som har anbefalet alle EU-traktaterne hele vejen igennem, må nu leve op til de løfter, de har givet. De lovede os jo, da der blev sagt ja til traktaterne, at det ikke ville få konsekvenser for den danske overenskomstmodel og de danske velfærdsydelser. Men det sker jo nu på en række områder," siger Finn Sørensen og henviser til sagerne om SU, børnechecken og dagpenge.

Danmark har jo selv været med til at vedtage de EU-regler, som vi nu bliver bedt om at rette os efter. Er det egentlig ikke meget fair?

Fakta
Sagen om børnechecken:

Den danske regering har på baggrund af en henstilling fra EU-Kommissionen siden 9. juli 2013 bedt Udbetaling Danmark rette administrationen af udbetaling af børnecheck til EU-borgere, så der administreres i "overensstemmelse med EU-retten".

EU-Kommissionen var kritisk over for det danske "tilknytningskrav" eller "optjeningsprincip", som betød, at for at få fuldt udbetalt børnecheck skal man have været i Danmark i mindst to ud af de seneste 10 år. Ifølge Skatteministeriet er antallet af udenlandske statsborgere, der modtog ydelse til børn bosat uden for Danmark ca. 4.800 i 2012.

Lovforslaget, der skal bringe loven i overensstemmelse med EU-retten, skulle oprindeligt have været fremsat i november. Forslaget blev sendt i høring 24. februar.


Kilde: Skatteministeriet og Altinget.dk

"Enhedslisten har aldrig været enige i de regler. Så det holder ikke os vågne om natten, om vi overholder en EU-regel, som vi mener er urimelig. Vi mener, det skal være sådan, at når Folketinget vedtager noget, så skal regeringen slås for det synspunkt og se, hvor langt vi kan komme," siger han.

Muligt med endnu et forbehold
Ifølge Enhedslisten er der umiddelbart to muligheder for Danmark, hvis der skal genskabes en ret til at bestemme helt selv over de danske velfærdsydelser: En måde er, at Danmark får de andre lande med på, at landene skal have en selvbestemmelsesret på de her områder. Hvis de ikke vil det, så er den anden model, at Danmark får en undtagelse. Et forbehold på velfærd, så at sige.

Der er da noget af de borgerlige partiers vrede, som ligger i, at de tidligere har vedtaget en lov, som regeringen så bare lige ændrer praksissen af, fordi den får et brev fra EU-Kommissionen. Den vrede kan jeg da godt sætte mig ind i.

Finn Sørensen (EL)
Ordfører for EU-arbejsmarkedspolitik

Hvilken model foretrækker I så?

"Vi synes det vil være fint, hvis alle medlemslande får den mulighed. Men hvis det ikke er til at få igennem, så skal Danmark slås for at få en undtagelse for de regler. Det er helt principielt for os, at det skal EU ikke blande sig i: Vi skal selv tage stilling til, i hvilket omfang man skal have ret til danske velfærdsydelser," siger Finn Sørensen.

Skal ikke regne med Enhedslisten
Han synes derfor, det er fint, regeringen er nået frem til, at den vil støtte Finland i deres sag omkring dagpenge. Men det undrer Finn Sørensen, at regeringen ikke ved samme lejlighed ønsker at kæmpe for loven om den danske børnecheck.

Normalt regnes I for det mest EU-kritiske parti i Folketinget. Hvordan hænger det sammen med, at I nu måske ender med at være dem, som skal hjælpe regeringen med at tilpasse de danske velfærdsydelser efter EU-reglerne?

"Hvis vi kan gøre noget imod social dumping, så kan vi leve med det i forhold til børnechecken. Det, at man prøver at lave en lappeløsning på et problem, betyder jo ikke, at vi taber målet af syne. Vi er stadig de eneste parti i Folketinget, som er imod EU som sådan. Det ændrer en aftale ikke på."

Kan regeringen regne med jer i sådanne sager som denne fremover?

"Nej, den kan ikke. Det tror jeg også, regeringen godt er klar over. Vi vil fortsætte kritikken af, at regeringen bare retter ind efter EU-Kommssionen. Og hele den EU-venlige politik, som regeringen fører med finanspagt, tilslutning til bankunion og hele den der unionsopbygning, som Socialdemokraterne og De Radikale jo står for. Det fortsætter vi helt ubønhørligt kritikken af".

EL: Dårligt politisk håndværk
Vurderer du, at det er realistisk med en aftale med jer om børnechecken?

"Det tør jeg ikke sige. Regeringen har åbenbart god tid. Men hvis regeringen står uden flertal for en ny løsning, så er der jo kun den gældende lov tilbage. Og det er ifølge os den lov, som Folketinget har taget stilling til - ikke en eller anden EU-forordning."

Hvad betyder det, at regeringen startede med at administrere efter EU-reglerne, og først over syv måneder senere forsøger at få et flertal til det i Folketinget?

"Det er for slapt, og en forkert måde at gøre det på. Jeg tror også, at regeringen kunne have undgået meget bøvl for sig selv, hvis den havde taget det op med partierne med det samme. Der er da noget af de borgerlige partiers vrede, som ligger i, at de tidligere har vedtaget en lov, som regeringen så bare lige ændrer praksissen af, fordi den får et brev fra EU-Kommissionen. Den vrede kan jeg da godt sætte mig ind i."

Har I fået en forklaring på, hvorfor der skulle gå så mange måneder før regeringen gjorde noget?

"Nej."

Har du selv en forklaring?

"Jeg ved det ikke. Men det er i hvert fald ikke godt politisk håndværk," siger Finn Sørensen.

Dokumentation
Ved forespørgselsdebatten i Folketinget er det forventningen, at flere partier vil fremlægge forslag til vedtagelse. Her er Enhedslistens forslag til vedtagelse:

Folketinget konstaterer, at EU i stigende grad blander sig i reglerne om arbejdsmarkeds- og velfærdsydelser, og at denne indblanding fremmer social dumping og på sigt kan medføre underminering af den danske overenskomst- og velfærdsmodel.

Folketinget konstaterer at reglerne om fri bevægelighed forhindrer os i at sikre, at borgere fra andre EU-lande arbejder her i landet på normale danske løn- og ansættelsesvilkår.

Folketinget konstaterer, at udenlandske arbejdere er velkomne her i landet, hvis de arbejder på lige vilkår, og at de, hvis de betaler skat her i landet, også skal have ret til velfærdsydelser på lige fod med danske statsborgere.

Folketinget konstaterer, at skiftende danske regeringer har lovet, at EU-medlemskabet ikke ville få negative konsekvenser for den danske overenskomst- og velfærdsmodel.

Folketinget opfordrer derfor regeringen til at sikre, at det danske folketing selv bestemmer over reglerne for velfærds- og arbejdsmarkedspolitikken, evt. i form af en dansk undtagelse fra EU´s regler.

Kilde: Enhedslisten 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Sørensen

Fhv. MF (EL), medlem, Enhedslistens hovedbestyrelse
student (1965)

0:000:00