EL tilbyder regeringen hjælp i penibel EU-sag

EU: Siden juli har regeringen manglet et flertal til sin politik om EU-borgeres adgang til dansk børnecheck. Nu tilbyder Enhedslisten at lægge stemmer til en lovændring. Men det bliver ikke gratis. SF vil gerne forhandle.
EL er klar til at diskutere EU-Kommissionens kritik af den danske børnecheck med regeringen.
EL er klar til at diskutere EU-Kommissionens kritik af den danske børnecheck med regeringen.Foto: ft.dk
Morten Øyen
Enhedslisten rækker nu en hjælpende hånd ud til regeringen, som er fanget i en penibel EU-sag.

Regeringen har nemlig siden juli måned efter en henvendelse fra EU-Kommisisonen administreret den danske børnecheck efter regler, som ikke har opbakning fra et flertal i Folketinget. Men nu tilbyder Enhedslisten at forhandle om en lovændring.

Sagen fyldte store dele af statsministerens spørgetime tirsdag, og onsdag blev der fulgt op med et samråd i Finansudvalget, hvor både skatteminister Jonas Dahl (SF) og justitsminister Karen Hækkerup (S) var indkaldt.

Her var fronterne trukket skarpt op, og ingen partier støttede regeringens håndtering af sagen. Forud for samrådet havde Dansk Folkeparti ligefrem anklaget regeringen for grundlovsbrud. Men nu gives en lille åbning til regeringen fra Enhedslisten.

EL: Husk 2010
Det var VK-regeringen og Dansk Folkeparti, som i 2010 vedtog den lovgivning, der kræver to års arbejde i Danmark inden for en tiårig periode for at få fuld adgang til børnechecken. Og som siden er blevet kritiseret af EU-Kommissionen. Dengang loven blev vedtaget, var de nuværende regeringspartier og Enhedslisten afvisende over for kravet.

Fakta
Sagen kort

Den danske regering har på baggrund af en henstilling fra EU-Kommissionen siden 9. juli bedt Udbetaling Danmark rette administrationen af udbetaling af børnecheck til EU-borgere, så der administreres i "overensstemmelse med EU-retten".

EU-Kommissionen var kritisk over for det danske "tilknytningskrav" eller "optjeningsprincip", som betød, at for at få fuldt udbetalt børnecheck skal man have været i Danmark i mindst to ud af de seneste 10 år. Skatteministeriet vurderer, at 1900 personer var omfattet af optjeningsprincippet, da ændringen blev lavet.

Lovforslaget, der skal bringe loven i overensstemmelse med EU-retten, skulle ifølge regeringens lovkatalog have været fremsat i november. Det er endnu ikke fremsat.

Debatten om den såkaldte velfærdsturisme har siden i sommer været med til at forsinke en ny europapolitisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative.

Og den enighed mener Enhedslisten, man skal forsøge at finde igen:

"Vi er med på at lave en lovændring, så optjeningsprincippet droppes for EU-borgere. Men betingelsen for at være med er, at man ikke skal kunne sende børnechecken ud af landet. Betingelsen for at få den skal være, at børnene opholder sig i Danmark. Det var det, vi var fælles med Socialdemokraterne og SF om at argumentere for i 2010," siger Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen, og fortsætter:

Regeringen har et stort problem, når den ikke har et flertal bag sin politik. Og jeg synes, det her forløb er utrolig dårlig stil.

Finn Sørensen (EL)
Socialordfører

"Bor man og betaler skat i Danmark, så bør man også have de samme rettigheder som en dansker. Vi ønsker ikke at forskelsbehandle. Har man en familie i Danmark, så har man jo også de samme udgifter som en dansk familie."

SF er åben
SF's politiske ordfører, Lisbeth Bech Poulsen, er ikke afvisende over for Enhedslistens ide, men vil samtidig ikke gå nærmere ind på forhandlingerne.

"Jeg kan ikke sige noget om i dag, hvad der kommer til at ske. Vi følger det, og så taler vi selvfølgelig med Enhedslisten og de andre partier," siger Lisbeth Bech Poulsen.

Regeringen bebudede allerede i juni, at den danske lovgivning ville blive ændret i løbet af efteråret. I oktober fremgik det så af regeringens lovkatalog, at en lov skulle fremsættes i november. Nu er det januar, og der er stadig ikke blevet præsenteret en lov - hvilket i praksis betyder, at børnechecken siden juni er blevet administreret efter regler, som strider imod den danske lov.

EL: Stort problem
Og det er ikke kønt, mener Enhedslisten. Selvom partiet vil være klar på at se på en lovændring, kan partiet meget vel også finde på at rejse kritik af regeringens håndtering af sagen.

"Regeringen har et stort problem, når den ikke har et flertal bag sin politik. Og jeg synes, det her forløb er utrolig dårlig stil," siger Finn Sørensen.

Han peger på, at selvom regeringen er enig i EU-Kommissionens vurdering - og regeringspartierne er modstandere af den danske lov og stemte imod den i 2010 - så bør en dansk regering forsvare den danske lovgivning, som nu engang er i Danmark, over for EU-Kommisisonen.

"Regeringen skal ikke bare ændre praksis uden at have indkaldt Folketingets partier og sikret sig, at man har et flertal bag sig og ens fortolkning af EU-Kommissionens bekymring. Og det har regeringen jo helt tydeligt ikke," siger Finn Sørensen.

Presser regeringen
Hvad skal der så ske, for at det ikke bare sker igen?

"Ingen partier har endnu taget initiativ til at pålægge regeringen noget. Det skyldes nok, at vi alle sammen havde en forventning om, at sagen ville blive løst i løbet af efteråret. Det skrev regeringen jo i juni, at den ville. Det har alle ventet på, og derfor har ingen taget næste skridt."

Vil I så gøre det nu?

"Ja, det det vil jeg ikke afvise. Vi har ikke truffet en beslutning endnu. Vi overvejer at stille et beslutningsforslag om det i Folketingssalen - det afgør vi i løbet af de næste par dage," siger Finn Sørensen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteminister Jonas Dahl. På samrådet fortalte skatteministeren dog, at han vil indkalde til forhandlinger om børnechecken i slutningen af januar.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Sørensen

Fhv. MF (EL), medlem, Enhedslistens hovedbestyrelse
student (1965)

Jonas Dahl

Regionsdirektør, Region Midtjylland. Bestyrelsesformand, Egmont Højskolen, bestyrelsesformand, Randers Statsskole og bestyrelsesmedlem Aarhus Universitet
cand.mag. i samfundsfag og historie (Aarhus Uni. 2007), INSEAD Executive Management Program (2018)

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond og Nordic Safe Cities
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00