Debat

Enhedslisten: EU-landene må konfrontere Orbáns totalitære regime, der blokerer for støtten til Ukraine

Støtten til Ukraines forsvar mod den russiske invasion skal ikke betales med yderligere underminering af demokratiet i Ungarn, skriver Søren Søndergaard (EL).

Ungarns Viktor Orbán har brugt sin vetoret i EU til at blokere for en beslutning om hjælp til Ukraine over den kommende periode på 50 milliarder euro, skriver Enhedslistens Søren Søndergaard.
Ungarns Viktor Orbán har brugt sin vetoret i EU til at blokere for en beslutning om hjælp til Ukraine over den kommende periode på 50 milliarder euro, skriver Enhedslistens Søren Søndergaard.Foto: Dimitar Dilkoff/AFP/Ritzau Scanpix
Søren Bo Søndergaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den ukrainske befolkning befinder sig i et langt og udmattende forsvar mod Putins angreb. Hver dag bringer nye tab og lidelser, ikke bare ved fronten, men også hos civile i boligkvarterer, uddannelsesinstitutioner, hospitaler, og hvor den russiske krigsmaskine ellers retter sine missiler og droner imod.

På den baggrund kan man godt forstå, at mange ukrainere opfattede beslutningen på EU-topmødet i december om at indlede tiltrædelsesforhandlinger med Ukraine som en håndsrækning i en mørk tid.

Læs også

Imidlertid kom beslutningen kun i hus, fordi den ungarske premierminister Viktor Orbán valgte at forlade lokalet. Det var ikke noget stort offer. For han ved naturligvis, at der hen ad vejen kommer masser af muligheder for at nedlægge veto mod fortsatte forhandlinger om ukrainsk medlemskab, eksempelvis hver eneste gang et forhandlingskapitel skal afsluttes eller et nyt skal åbnes.

Ja, en af Orbáns nære medarbejdere pralede ligefrem med, at det vil kræve "mindst 70 enstemmige beslutninger" før Ukraine kan blive medlem af EU.

Orbáns veto

Til gengæld brugte Orbán på mødet sit veto på et område, hvor det har langt større og umiddelbare konsekvenser. Nemlig at blokere for en beslutning om hjælp til Ukraine over den kommende periode på 50 milliarder euro.

Danmark skal både være et land, som støtter Ukraines forsvar og bekæmper Orbáns angreb på demokratiet. 

Søren Søndergaard (EL)
EU-ordfører

I stedet skal der nu skal holdes et ekstraordinært EU-topmøde 1. februar 2024, hvor EU-lederne skal forsøge at blive enige om udbetaling af de penge, som ikke bare er helt afgørende for, at Ukraine kan holdes økonomisk flydende, men også for nødvendige militære anskaffelser.

På topmødet kan der umiddelbart være to oplagte, men meget forskellige resultater: Det ene er, at EU-lederne bestikker Orbán til at godkende bevillingen til Ukraine med de milliarder af EU-midler til Ungarn, som har været tilbageholdt på grund af regimets eklatante brud på grundlæggende retsstatsprincipper.

Den anden mulighed er, at EU-lederne ikke giver køb på kravet om demokrati i Ungarn, og at Orbán så igen nedlægger veto.

En tredje vej

Begge dele er totalt uacceptable. Støtten til Ukraines forsvar mod den russiske invasion skal ikke betales med yderligere underminering af demokratiet i Ungarn og dermed i EU. Og demokratiet i Ungarn skal ikke forsvares på bekostning af hjælp til Ukraines berettigede forsvar mod den militære aggression, som landet er udsat for.

Læs også

Derfor må der findes en tredje vej. EU-landene må i fællesskab – uden om den normale beslutningsprocedure – blive enige om at finde pengene til Ukraine. Det kan lade sig gøre, men det kræver politisk vilje, herunder viljen til at konfrontere Orbáns totalitære regime.

Jeg har i Europaudvalget opfordret statsminister Mette Frederiksen (S) til at forberede denne mulighed. For Danmark skal både være et land, som støtter Ukraines forsvar og bekæmper Orbáns angreb på demokratiet. Derfor håber jeg, at regeringen er i fuld gang med at skabe den alliance, som skal til for at opnå begge dele.

Alternativet er, at enten støtten til Ukraine eller demokratiet i Ungarn ryger i svinget. Eller måske begge dele. Det må ikke ske.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Bo Søndergaard

MF (EL), fhv. MEP, Folkebevægelsen mod EU
HF (Gentofte Statsskole 1974), svejser og skibsbygger (Lærlingeskolen på B&W Skibsværft 1975)

0:000:00