Enhedslisten-top drømmer stadig om EP-plads

EP-VALG: Flere af profilerne i toppen af Enhedslisten mener, det var en politisk fejltagelse, at partiet ikke stillede op til Europa-Parlamentet, men blot støttede Folkebevægelsen mod EU. En evaluering af valget er igangsat som optakt til ny debat om Enhedslistens rolle.
EL-partitoppens strategiske rådgiver, Pelle Dragsted, mener, det var en politisk fejltagelse, at Enhedslisten ikke selv stillede op til Europa-Parlamentsvalget.
EL-partitoppens strategiske rådgiver, Pelle Dragsted, mener, det var en politisk fejltagelse, at Enhedslisten ikke selv stillede op til Europa-Parlamentsvalget.Foto: Enhedslisten
Morten Øyen

Vi har været mange, som har været frustrerede over, at Enhedslisten ikke stillede op.

Pelle Dragsted (EL)
Politisk rådgiver, folketingskandidat
Fakta

Enhedslisten opfylder kravene til at stille op til Europa-Parlamentet og har gjort det siden 1994. Partiet har dog ikke været opstillet før. Derimod har flere af Enhedslistens medlemmer været opstillet for Junibevægelsen og Folkebevægelsen mod EU.

Senest ved valget til Europa-Parlamentet i maj er Enhedslistens Rina Ronja Kari blevet valgt for Folkebevægelsen mod EU. Folkebevægelsen mod EU er en tværpolitisk bevægelse, som arbejder for dansk frigørelse fra EU og stammer fra 1972. Ved parlamentsvalget i maj fik Folkebevægelsen mod EU 8,1 procent af stemmerne.

Det var godt Folkebevægelsen mod EU fik et mandat, men det var en monumental politisk fejltagelse, at Enhedslisten ikke selv stillede op ved valget til Europa-Parlamentet.

Det mener Enhedslistens politiske rådgiver og folketingskandidat Pelle Dragsted, der får opbakning fra flere profiler fra folketingsgruppen. Havde Enhedslisten været med på stemmesedlen, så havde venstrefløjen nemlig stået meget stærkere. I stedet fik Dansk Folkeparti og SF unødigt let spil ved valget, mener han.

"Politisk er det ærgerligt, vi ikke stillede op, for vi kunne have været med til at styrke de antikapitalistiske og venstrekræfterne i Europa. Samtidig kan vi konstatere, at der er rigtig mange Enhedslisten-vælgere, som ikke satte krydset ved Folkevægelsen mod EU, men andre partier. Formentlig særligt SF, men desværre nok også tildels Dansk Folkeparti. Så vi svigtede dem, der gerne ville have en klar venstreorienteret stemme, ved ikke at være der," siger Pelle Dragsted, der også i et blogindlæg på Modkraft har beskrevet sit synspunkt.

Unødig hjælp til SF
Et af valgets overraskelser var SF, der trods krise, regerings-exit og ny formand, alligevel fik samlet 11 procent af stemmerne. Deres succes skyldes i høj grad, at Enhedslisten ikke stillede op, lyder Dragsteds analyse.

0:000:00