Er Afghanistan et wake-up call om, at der skal mere kul på EU’s forsvarspolitik? Ikke hvis man spørger Trine Bramsen

I kølvandet på tilbagetrækningen i Afghanistan svirrer EU-debatten med krav om europæiske indsatsstyrker og mere strategisk autonomi på forsvarssiden i EU. Men tiden er ikke til at tage den debat, mener forsvarsminister Trine Bramsen.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: I toppen af EU-systemet bliver Vestens fortravlede exit fra Afghanistan efter Talibans magtovertagelse set som en bimlende alarmklokke, der advarer om, at europæerne må tage mere ansvar for deres egen skæbne – også på forsvarsområdet.

”Hvilken anden stor geopolitisk begivenhed har vi brug for for at få Europa til at stile efter mere autonomi over sine beslutninger og mere handlekraft,” spurgte formanden for EU-chefernes klub, Det Europæiske Råd, Charles Michel, i et længere indlæg i sidste uge.

EU’s udenrigschef, Josep Borrell, kaldte det i New York Times et ”wake-up call” til europæerne og en grund til at skabe et ”mere strategisk autonomt og militært kapabelt EU”, mens han flagede en ekstra gang for den idé om at kreere en hurtig indsatsstyrke på EU-plan, som allerede cirkulerer i EU-kredse.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00