Et år i EU: ”Hvis EU ikke fandtes, skulle det hellere opfindes i dag end i morgen”

INTERVIEW: Venstres Søren Gade har mere erfaring end de fleste i politik. Alligevel var der nye udfordringer at håndtere, da han sidste år tog afsted mod et EU, han har fået ry for at være skeptisk over for. Det ry er noget sludder, siger han selv.

Søren Gade (V) til møde i Fiskeriudvalget, hvor han sidder som næstformand.
Søren Gade (V) til møde i Fiskeriudvalget, hvor han sidder som næstformand.Foto: Didier Bauweraerts/Europa-Parlamentet
Simon Holst Jensen
Fakta
Et år i EU 
26. maj er det præcis et år siden, at danskerne valgte nye EU-parlamentarikere. 10 ud af 14 havde aldrig siddet i Parlamentet før. I denne interviewserie tager Altinget fat i en håndfuld af de dugfriske EU-politikere for at høre, hvordan det er gået.

BRUXELLES: Med en ministerpost og en lang karriere i toppolitik bag sig stillede Søren Gade (V) for præcis et år siden op til europaparlamentsvalget, hvor han med mere end 200.000 stemmer – næstflest af alle – sikrede sig et mandat.

Med valget begyndte også en hverdag, hvor Gade fik markant flere rejsedage end i årene op til, og det er ikke uden udfordringer for dagligdagen.

”Jeg har stor respekt for dem, der har mand eller kone og børn hjemme i kongeriget, for det kræver meget at være væk så meget. Nu er mit privatliv rimelig enkelt, men jeg mærker det i forhold til de netværk, jeg er en del af derhjemme, som er svære at holde ved lige,” siger han og fortsætter.

Dokumentation

Blå bog:
Søren Gade er født i 1963 i Holstebro og har en kandidatgrad i økonomi fra Aarhus Universitet. Inden det havde han en karriere i Forsvaret, hvor han blandt andet er uddannet løjtnant.

Han blev valgt til Europa-Parlamentet med 201.696 stemmer.

Han er næstformand i Fiskeriudvalget og medlem af Transportudvalget samt Indien-delegationen. Derudover er han stedfortræder i Udvalget for Borgerrettigheder og Indre Anliggender samt Iran-delegationen.

Han har tidligere været forsvarsminister fra 2004 til 2010, og han har siddet i Folketinget fra 2001 til 2010 og igen fra 2015 til 2019.

Han har også en længere erhvervskarriere bag sig, hvor han blandt andet har været direktør i Landbrug & Fødevarer fra 2012 til 2014.


0:000:00