EU ændrer beregning for et kvalificeret flertal

STEMMEOPTÆLLING: Fra den 1. november træder der nye regler i kraft for beregning af et kvalificeret flertal i Rådet. De nye regler skal forenkle metoden, og så indebærer den et krav om et "dobbelt flertal".

Når EU's ministre i fremtiden, fra den 1. november, mødes for at vedtage et forslag, bliver stemmerne nu talt anderledes op. 
Når EU's ministre i fremtiden, fra den 1. november, mødes for at vedtage et forslag, bliver stemmerne nu talt anderledes op. Foto: European Kommission

Af Josefine Andersson

Et af de vanskelige emner under forhandlingerne af den nye Lissabontraktat omhandlede spørgsmålet omkring, hvor meget et lands stemme skal vægtes ved afstemning i Rådet. På grund af den nye traktat, ændres nu reglerne for beregning af et kvalificeret flertal. Før hen var det sådan, at et kvalificeret flertal i Rådet blev afgjort ved de såkaldte stemmevægte, et antal stemmer baseret på landets størrelse, fordelt mellem de 28 medlemslande.

Fra den 1. november 2014 ændres disse regler, således at et kvalificeret flertal bliver afgjort ved et "dobbelt flertal". Ved et "dobbelt flertal" skal 55 procent af medlemslandene stemme for forslaget, det vil sige mindst 16 ud af de 28 medlemslande. Udover dette, så skal flertallet af lande repræsentere mindst 65 procent af EU's samlede befolkning, det vil sige ca. 330 ud af EU's 508mio. borgere.

0:000:00