EU-aftale skal sikre energivenlige bygninger

EU: Tirsdag aften blev EU-institutionerne enige om hovedtrækkene i et stort energidirektiv for bygninger. Direktivet skal sikre, at nyt byggeri er tæt på energineutralt i 2020 og at eksisterende byggeri frem mod 2050 skal renoveres, så det også kan blive det.

Nye bygninger, Nordhavnen i København<br>
Nye bygninger, Nordhavnen i København
Foto: /ritzau/Linda Johansen
Morten Øyen

Mere end 40 procent af det europæiske energiforbrug bruges i bygninger, så det er indlysende, at vi har brug for et betydeligt bidrag fra vores bygninger til at blive energieffektive i Europa, at leve op til vores COP21-forpligtelser og at begrænse vores energiimport til Europa.

Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

Europæerne skal have langt mere energieffektive bygninger.

Fakta

Hovedpointer i aftalen

  • Bidrager til vejen mod lavemission i EU inden 2050, der skal understøttes af nationale køreplaner for energieffektive bygninger.
  • Tilskynder til brug af informations- og kommunikationsteknologi og intelligente teknologier for at sikre, at bygninger fungerer effektivt.
  • Skubber til udrulningen af infrastrukturen til elbiler i bygninger (selvom det sker i mindre omfang end i Kommissionens forslag).
  • Introducerer en "smartness indicator", som vil måle bygningernes kapacitet til at bruge nye teknologier og elektroniske systemer til at optimere driften.
  • Stiller krav til langsigtede renoveringsstrategier.
  • Stiller krav til offentlig og privat finansiering og investering.

Kilde: EU-Kommissionen

Det står klart, efter Europa-Parlamentet, EU-Kommissionen og det estiske EU-formandskab tirsdag aften blev enige om et kompromis om det såkaldte Energy Performance and Buildings-direktiv, der regulerer bygningers energiforbrug.

”Øget energieffektivitet er en no-brainer. Det er en af de billigste og mest effektive måder at reducere vores energiforbrug på og vil bidrage til at nå vores klimamål,” siger Kadri Simson i en kommentar til aftalen. Han er økonomiminister i Estland og har repræsenteret EU's 28 medlemslande i forhandlingerne.

0:000:00