Nu skal EU’s gældsplagede lande til at stramme bælterne igen – og venstrefløjen er vred

Det var ikke med SF og Enhedslistens gode vilje, at EU nu igen sætter tommelskruerne på lande med stor offentlig gæld.

SF's Kira Marie Peter-Hansen mener, at det er det helt forkerte tidspunkt at sende EU-landene tilbage i en økonomisk spændetrøje, når de står over for enorme investeringer i grøn omstilling og forsvar.
SF's Kira Marie Peter-Hansen mener, at det er det helt forkerte tidspunkt at sende EU-landene tilbage i en økonomisk spændetrøje, når de står over for enorme investeringer i grøn omstilling og forsvar.Foto: Europa-Parlamentet
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Siden coronaepidemiens første dage har der været trykket på pauseknappen for de regler, der i normale tider sætter grænser for, hvad EU-landene må pådrage sig af offentlig gæld.

Tirsdag trykkede et behersket flertal i EU-Parlamentet for alvor på startknappen igen. Her godkendte de en ny og opdateret ramme for, hvordan de 27 EU-lande skal holde styr på de hjemlige budgetter og få deres statsgæld under kontrol efter fire år, hvor der har været frit løb i statsstøttehanerne og frit lejde til overtræk på budgetterne.

De nye regler har som mål at gøre det mere overskueligt at få gældsbyrden under kontrol for lande som Grækenland, Italien, Frankrig, Spanien og Belgien, der pt. har gældsniveauer, der er i omegnen af dobbelt så høje som EU-reglerne tillader eller endnu højere. 

Vi stemte nej, fordi den nye lovgivning er blind for, at vi har et kæmpe investeringsgab i Europa.

Kira Marie Peter-Hansen
EU-parlamentariker (SF)

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00