EU-forskning gør ikke nok nytte

EU: En EU-ekspertgruppe har analyseret EU's forskningsindsats. Den skal gøre mere gavn og være mere åben over for lande uden for EU, lyder kritikken.
Prodekan Lene Lange, AAU, har som eneste skandinav siddet med i ekspertgruppe, der kritiserer EU's forskningsindsats.
Prodekan Lene Lange, AAU, har som eneste skandinav siddet med i ekspertgruppe, der kritiserer EU's forskningsindsats.Foto: AAU
Uffe Laursen
EU-landene er for dårlige til at omsætte forskning til forretning. Forskningen bør åbne sig langt mere mod omverdenen end hidtil, og så skal der være langt mindre bureaukrati.

Det er nogle af konklusionerne af en stor analyse af EU's 6. Rammeprogram (FP6), der udløb i 2006, som en ekspertgruppe netop har offentliggjort.

Formålet med analysen er at se på effekterne af de milliarder af kroner, som EU-landene poster i forskningen - for FP6's vedkommende cirka 130 milliarder kroner over seks år.

Selv om eksperterne, hvoraf en er prodekan Lene Lange fra Aalborg Universitet, i analysen fastslår, at der er sket forskningsmæssige og kommercielle fremskridt, som ikke kunne være blevet til uden en fælles EU-indsats, så tænder de også advarselslamperne. Hvis ikke strategien ændres for resten af 7. Rammeprogram og for det kommende 8. Rammeprogram på en række områder, vil EU stå alene tilbage på perronen, mens det hurtigt-kørende globale forskningstog suser forbi.

0:000:00