EU-initiativ vil samle en million underskrifter mod social dumping

BORGERINITIATIV: Europæiske fagforeninger lancerede mandag en kampagne for at samle en million underskrifter i EU mod social dumping i transportbranchen. Danske 3F er blandt initiativtagerne til underskriftindsamlingen.

Foto: Colourbox
Lise-Lotte Skjoldan
Fakta
Hvad er det Europæiske Borgerinitiativ?
Et europæisk borgerinitiativ kan opfordre Europa-Kommissionen til at foreslå lovgivning på områder, hvor EU har beføjelse til det. Et borgerinitiativ skal have støtte fra mindst én million EU-borgere fra mindst syv af de 28 medlemslande. Der kræves et minimum af underskrivere fra hvert enkelt af de syv lande. I Danmark kræves 9750 underskrifter, hvilket endnu ikke er lykkedes.

Lykkes et borgerinitiativ, afføder det en høring i EU-Parlamentet, ligesom det påligger EU-Kommissionen at overveje at foreslå ny lovgivning. Hvis Kommissionen ikke vil handle på baggrund af forslaget, skal den komme med en begrundet udtalelse om, hvorfor det ikke er tilfældet.

Siden det nye demokratiinstrument trådte i kraft i 2012, har EU-Kommissionen registreret 52 initiativer, hvoraf den har afvist de 20, fordi de faldt uden for Unionens kompetencer. Heraf har kun tre haft succes med at nå helt til millionen.

Kilde: EU-Kommissionen

BRUXELLES: Den europæiske fagbevægelse vil nu presse EU-Kommissionen til at gå aktivt ind i kampen mod social dumping i transportsektoren.

Det skal ske med opbakningen fra en million EU-borgere, som Europæisk Transportarbejder Forbund vil have til at skrive under på et nyt EU-borgerinitiativ med titlen Fair Transport Europe. EU’s såkaldte borgerinitiativer er en ordning, der giver mulighed for, at man som borger kan få taget en politisk sag op på EU-plan, hvis man kan samle en million underskrifter fra EU-borgere.

Det nye borgerinitiativ blev lanceret mandag, og formålet er, at EU-Kommissionen skal fremsætte en række konkrete forslag, der skal bekæmpe social dumping – blandt andet ved at indføre kædeansvar, hvor et hovedfirma har ansvar for, at underleverandører også efterlever krav om arbejdsvilkår, samt at indføre mere kontrol med, at fælles EU-arbejdsmarkedslovgivning bliver implementeret og håndhævet ens i alle EU-lande.

Dokumentation

Hvad skriver man under på?

Borgerinitiativet Fair Transport Europe har syv konkrete forslag, som det vil have EU-Kommissionen til at fremsætte, hvis en million europæiske borgere skriver under.

  • EU-Kommissionen skal anerkende social dumping som begreb.
  • Der skal nedsættes en arbejdsgruppe med repræsentanter fra parterne i transportsektoren, der skal diskutere, hvordan udstationeringsdirektivet skal implementeres mest effektivt.
  • EU-lovgivning skal forhindre oprettelsen af såkaldte postkasseselskaber, hvor virksomheder etablerer sig med blot en postkasse i udlandet for at undgå at betale afgifter i det land, de arbejder i.
  • Det skal kontrolleres bedre, at eksisterende EU-arbejdsmarkedslovgivning bliver implementeret og håndhævet ens i alle EU-landene.
  • Usikre arbejdsformer, som for eksempel nul-timers-kontrakter eller falske selvstændige, skal afskaffes.
  • Der skal indføres regler om kædeansvar i transportsektoren.
  • EU-direktivet om virksomhedsoverdragelse skal ændres, så ansattes rettigheder beskyttes bedre i tilfælde af fusioner eller opkøb.

Kilde: Fair Transport Europe, fairtransporteurope.eu


0:000:00