EU-konsulent: Suverænitet skal afgives på forhånd

RETSFORBEHOLD: Med den kommende afstemning om det danske retsforbehold vil vælgerne skulle afgive suverænitet på alle områder, som retsforbeholdet dækker. Det konkluderer Folketingets EU-konsulent i et notat.

Foto: colourbox.com
Kim Rosenkilde

Stemmer danskerne ja til en tilvalgsordning på EU's område for retlige og indre anliggender, afgiver man suverænitet på alle de områder, det europæiske samarbejde dækker. Herunder de områder, som ikke i første omgang er en del af den såkaldte tilvalgsmodel.

Det vil herefter være op til det til enhver tid siddende fleral i Folketinget at afgøre, om og hvornår suveræniteten på konkrete områder skal afgives i praksis.

Det er konklusionen i et notat, Folketingets EU-konsulent har sendt til Folketingets Europa- og Retsudvalg.

Dokumentation

Grundlovens § 20:
Beføjelser, som efter denne grundlov tilkommer rigets myndigheder, kan ved lov i nærmere bestemt omfang overlades til mellemfolkelige myndigheder, der er oprettet ved gensidig overenskomst med andre stater til fremme af mellemfolkelige retsorden og samarbejde. 

Stk. 2
Til vedtagelse af lovforslag herom kræves et flertal på femsjettedele af Folketingets medlemmer. Opnås et sådant flertal ikke, men dog det til vedtagelse af almindelige lovforslag nødvendige flertal, og opretholder regeringen lovforslaget, forelægges det til folketingsvælgerne til godkendelse eller forkastelse efter de for folkeafstemninger i § 42 fastsatte regler.

Kilde: Danmarks Riges Grundlov


0:000:00