EU nedtoner kritik af dansk økonomi

ØKONOMI: Den private gæld, boligmarkedet og svækket eksport i Danmark har stadig EU’s opmærksomhed, fremgår det af nye EU-analyser. Men kritikken af den danske økonomi er lempet, vurderer eksperter.
I dag præsenterede EU-Kommissionen deres årlige vækstundersøgelse, som er forøvelsen på Det Europæiske Semester for 2014. På billedet ses (fra venstre) Olli Rehn, José Manuel Barroso og László Andor, som stod for præsentationen.
I dag præsenterede EU-Kommissionen deres årlige vækstundersøgelse, som er forøvelsen på Det Europæiske Semester for 2014. På billedet ses (fra venstre) Olli Rehn, José Manuel Barroso og László Andor, som stod for præsentationen. Foto: EU-Kommissionen
Rikke AlbrechtsenSara Fleckner Vilstrup

Danmark befinder sig stadig blandt de EU-lande, der er sat til observation for lurende boligbobler, bankkriser og andre økonomiske ubalancer. Det blev klart, da EU-Kommissionen i går præsenterede sin årlige vækstundersøgelse samt sit varslingssystem for mulige smittefarlige økonomiske problemer, der kan få konsekvenser på tværs af landegrænser.

Her peger Kommissionen, ligesom det var tilfældet sidste år, på danskernes høje private gæld, et ustabilt boligmarked og et tab af eksport. Der vil nu blive udarbejdet en rapport, som skal afgøre, hvor galt det står til.

"Vi vil nu vurdere, om disse ubalancer stadig findes, eller om de er blevet løst. Det kan potentielt betyde en lukning af proceduren, men det vil vi først vide til foråret," siger Olli Rehn, EU's finanskommissær.

Mildere vinde fra Bruxelles
På trods af kritikken mener flere danske økonomer dog, at EU ser med mildere øjne på Danmark end tidligere.

Fakta
Det europæiske semester 2014: Styrkelse af den økonomiske genopretning

Den største udfordring, som Europas økonomi står over for lige nu, er spørgsmålet om, hvordan vi fastholder det opsving, der er på vej. Det er hovedbudskabet i forbindelse med den årlige vækstundersøgelse, der er vedtaget af Kommissionen i dag.

Kommissionens strategi består af fem hovedprioriteter i det kommende år:

1. Fortsættelse af en differentieret og vækstfremmende finanspolitisk konsolidering

2. Genetablering af lånemuligheder i økonomien

3. Fremme af vækst og konkurrenceevne nu og i fremtiden

4. Håndtering af arbejdsløshed og sociale konsekvenser af krisen

5. Modernisering af den offentlige forvaltning


Kilde: EU-Kommissionen

"Kommissionen peger på, at konkurrencen er i bedring, og at gældsproblemet er blevet inddæmmet. Kritikken er blevet nedtonet siden sidst," siger Torben M. Andersen, professor på institut for økonomi på Aarhus Universitet.

Også professor ved Copenhagen Business School Jesper Rangvid noterer blidere toner.

"Selvom Kommissionen vil lave yderligere undersøgelser, bemærker den, at der er bedring på begge områder. Sammenlignet med andre lande er omtalen af Danmark blødere," siger Jesper Rangvid.

Tyskland på den sorte liste
EU-Kommissionen har placeret 16 lande på den særlige observationsliste over lande med udfordringer, der har potentiale til at smitte over grænser. 

For første gang gælder det også Tyskland. Men modsat de fleste andre lande, der får minusser i karakterbogen for at levere dårlige økonomiske nøgletal, er Kommissionen særligt ude efter Tysklands store overskud på betalingsbalancen.

Ifølge Kommissionen gør Tyskland for lidt for at stimulere forbrug blandt sine egne borgere, og der bliver ikke investeret nok i infrastruktur på hjemmefronten. De gode tal skaber et pres på resten af eurozonen, der ikke kan følge trop.

"Vores problem bliver aldrig tysk konkurrenceevne, men hvorvidt Tyskland som EU's økonomiske lokomotiv kan gøre mere for at få EU's økonomi i balance," sagde José Manuel Barroso, EU-Kommissionens formand.

Begge danske professorer påpeger det usædvanlige i, at EU-Kommissionen åbner ballet på det følsomme område.

"Jeg tror, tyskerne bliver sure over det og ikke synes, at Kommissionen skal blande sig," siger Jesper Rangvid fra CBS.

"Der er spændinger i euroområdet omkring det her, og det er tydeligt i Tyskland, hvor der er stort overskud på betalingsbalancen. De er stærke, fordi de andre er svage. Tyskerne vil nok se anderledes på kritikken. Det er en politisk kamp," siger Torben M. Andersen fra Aarhus Universitet.

Forsigtig optimisme
Derudover var der forsigtig optimisme at spore i Kommissionens årlige vækstundersøgelse. Ifølge EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, befinder Unionen sig ved "et vendepunkt" efter årevis i krisens tegn. Men i Europa-Parlamentet stillede lederen af den socialdemokratiske gruppe S&D, Hannes Swoboda, sig mere skeptisk.

"EU-Kommissionen vil styrke en fiktiv fremgang. I reelle tal er der 0,0 procents vækst i BNP i 2013. Det er ikke fremgang, det er kun med nød og næppe at undgå recession. Hvor er fremgangen for de 27 millioner arbejdsløse mennesker i Europa?" spurgte han.

Heller ikke Torben M. Andersen er overbevist.

"De prognoser, der er, tyder ikke på, at det er en stor forbedring i 2013. Det kommer ikke til at blive mere tydeligt før i 2014," siger professoren fra Aarhus Universitet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben M. Andersen

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, formand, ATP
m.Sc. (London School of Economics 1981), lic.oecon. (Aarhus Uni. 1984), ph.d. (CORE, Belgien, 1986)

Jesper Rangvid

Professor, Institut for Finansiering, CBS
cand.polit. (Københavns Uni. 1995), ph.d. (CBS 1999)

José Manuel Durão Barroso

Bestyrelsesformand, Goldman Sachs International, Fhv. formand, EU-Kommissionen
ll.m. (University of Lisbon), msc (University of Geneva)

0:000:00