Statsministeren før corona-topmøde: EU’s vaccineproduktion skal styrkes, så det kan mærkes

Der er coronagrænsekontrol, vaccinepas og coviddiplomati på dagsordenen ved et EU-topmøde torsdag. Men for statsminister Mette Frederiksen er der ét hovedbudskab: Mere vaccineproduktion til Europa.

Mette Frederiksen er tilbage bag skærmen til møde med de øvrige EU-ledere både torsdag og fredag.
Mette Frederiksen er tilbage bag skærmen til møde med de øvrige EU-ledere både torsdag og fredag.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Torsdag tuner EU’s stats- og regeringschefer ind til endnu et videotopmøde i coronaens tegn.

De månedlige sammenkomster om covid-situationen på kontinentet bliver efterhånden set som en slags gruppeterapi for europæiske regeringsledere, hvor de kan dele deres frustrationer og erfaringer med andre, der også har et land at lede i en undtagelsessituation.

EU-cheferne har dog også en række konkrete udfordringer på programmet, herunder først og fremmest at få vaccineudrulningen til at fungere på europæisk jord.

Det skal EU-lederne tale om
  1. Vaccineudrulning
    Hvad kan der gøres for at imødegå manglen på vacciner i EU, og hvordan får man fart på vaccinationerne ude i landene.
  2. Rejserestriktioner
    Seks lande har fået en løftet pegefinger af EU-Kommissionen for deres covid-relaterede grænselukninger, herunder Danmark. Her skal landene diskutere balancen med at passe på deres befolkninger og ikke hindre det indre marked i at fungere.
  3. Nye varianter
    Truslen fra nye og mere smitsomme mutationer af coronavirussen er også på programmet, herunder at sikre, at medicinalindustrien er på forkant med at udvikle vaccinerne, så de kan stå imod de nye varianter.
  4. Vaccinepas
    Forsøget på at finde fælles fodslag om et vaccinecertifikat, der kan anerkendes på tværs af grænser og også i tredjelande, fortsætter. Der er dog enighed om, at det er alt for tidligt at begynde at tale om, hvad det såkaldte vaccinepas skal kunne give adgang til, så længe manglen på vacciner er så stor.
  5. Global vaccinesolidaritet
    EU-Kommissionen og lande som Frankrig skubber på for, at EU skal komme hurtigere på banen i at vise solidaritet med verdens fattigste lande. Det er der dog ikke den store appetit på hos de fleste andre EU-ledere.

Topmødet fortsætter fredag. Der er det EU's forsvars- og sikkerhedssamarbejde, der er på tapetet.

Her kommer statsminister Mette Frederiksen med ét klart budskab på mødet. EU’s egne muligheder for at fremstille vacciner skal styrkes betydeligt.

”Når jeg går så utrolig meget op i det, er det jo, fordi tallene ikke imponerer,” sagde statsminister Mette Frederiksen (S) til Folketingets Europaudvalg onsdag med henvisning til, at det pt. er under fire procent af EU-befolkningen, der har fået en vaccinedosis.

”Den situation, vi står i, hvor vi har vacciner, men ikke nok af dem, afslører en sårbarhed og en afhængighed, og den afhængighed skal vi have gjort noget ved.”

”Derfor bliver vi nødt til at træffe nogle klare valg om, hvad vi vil med produktionskapaciteten i Europa på sigt. Det danske svar – og det er det, jeg kommer til at sige på mødet – er, at den skal styrkes, så det kan mærkes,” sagde hun til Europaudvalget.

Her går grænsen
EU-cheferne skal også gøre status på de covid-relaterede grænselukninger, efter EU-Kommissionen i denne uge sendte en løftet pegefinger til seks lande, der har indført den slags ind- og udrejsekontrol, herunder Danmark.

Her stiller Kommissionen spørgsmålstegn ved proportionaliteten i de strikse regler, som Danmark, Sverige, Tyskland, Belgien, Ungarn og Finland har indført, og som ikke kører lige glat alle steder. Særligt i Tyskland har det skabt køer og kaos ved grænseovergangene på det seneste på grund af krav om test, men manglende faciliteter.

Også de såkaldte vaccinepas er på dagsordenen. Især grækerne er meget interesseret i hurtigst muligt at få skabt et certifikat, der kan bevise, at indehaveren har fået sit stik, fordi de ser det som en redningsplanke for at få gang i deres skrantende turistindustri.

Ifølge EU-kilder kommer diskussionen til at handle om, hvordan et sådan pas kan udvikles, så det kan godkendes både EU-landene imellem og på globalt plan. Diskussionen om, hvad passet kan give adgang til i praksis, kan dog først komme på et langt senere tidspunkt, når vaccinerne ikke længere er forbeholdt de heldige få, og når der kommer klarhed over, hvorvidt vaccinerede stadig kan opfange virus og give den videre, også selv om de ikke selv bliver syge.

Vaccinediplomati
Endelig er også EU’s rolle i at få resten af verden vaccineret på dagsordenen. EU-Kommissionen har i længere tid presset på for at få landene til at udvise mere vaccinesolidaritet ved at levere en lille andel af de doser, de selv har sikret sig, til mere udsatte lande, der pt. står sidst i vaccinekøen.

Senest har den franske præsident, Emmanuel Macron, slået til lyd for, at landene skulle donere tre-fem procent af de doser, de ligger inde med, til afrikanske lande i et forsøg på at komme Kina og Rusland i forkøbet i det vaccinediplomatiske kapløb, der er i gang med at folde sig ud.

Det skal de dog ifølge EU-diplomater ikke regne med får stor opbakning på mødet.

For statsminister Mette Frederiksen (S) er det bare endnu et argument for at få sat fut i vaccineproduktionen, så EU har noget at tilbyde resten af verden.

”Det er geopolitik, det er sikkerhedspolitik. Hvis ikke Europa udfylder det rum, så er der nogle andre, der gør det,” sagde statsminister Mette Frederiksen onsdag over for Europaudvalget.

Det får hende dog ikke til at ryste på hånden i sin beslutning om at afslutte udrulningen i Danmark først, inden det kan komme på tale at dele ud af Danmarks doser.

”Jeg står på mål for, at som Danmarks statsminister er det min opgave at få vaccineret den danske befolkning. Det er min hovedprioritet og førsteprioritet,” understregede hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024