Fem scenarier: Hvem bliver sorteper i ræs om valgplakater?

VALGPLAKATER: Hvornår må kandidaterne til europaparlamentsvalget hænge plakater op i lygtepælene, og hvornår må folketingskandidaterne, hvis der venter et dobbeltvalg? Få overblikket her.

Danskerne skal inden for to måneder stemme til både folketingsvalget og europaparlamentetsvalget, og det betyder valgplakater i lygtepæle og broer.

Kandidaterne til europaparlamentsvalget, som foreløbig er fastsat til 26. maj, må først hænge deres plakater op på lørdag klokken 12. Men hvordan er det nu lige, at reglerne for opsætning af valgplakater er? Og hvordan ændrer det sig i tilfælde af et dobbeltvalg? 

Altinget giver her et overblik over valgreglerne med udgangspunkt i fem mulige scenarier.

Scenarie 1: Løkke varsler dobbeltvalg inden lørdag
Hvad sker der, hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) onsdag, torsdag eller fredag i denne uge udskriver valg til afholdelse samme dag som europaparlamentsvalget 26. maj?

Reglerne siger, at valgplakater ved både folketingsvalg og europaparlamentsvalg først må hænges op fra klokken 12.00 den fjerde lørdag før valgdagen. Ved et folketingsvalg må det dog først ske fra statsministerens annoncering af valgets udskrivelse.

Der er ingen særregler for dobbeltvalg.

I det tænkte scenarie må folketingskandidaterne altså først hænge deres plakater op på lørdag klokken 12.00 på samme tid som kandidaterne til europaparlamentsvalget.

Scenarie 2: Løkke varsler dobbeltvalg efter lørdag
Hvad sker der så, hvis Løkke venter til næste uge med at udskrive valget til afholdelse 26. maj?

I et sådant tilfælde gælder de samme regler fra det tidligere scenarie, hvilket betyder, at folketingskandidaterne først må hænge deres plakater op i det øjeblik, at statsministeren annoncerer, at han udskriver valg til 26. maj.

I det tilfælde har kandidaterne til europaparlamentsvalget dog allerede haft mulighed for at hænge deres plakater op, og der vil derfor formentlig være mindre plads på lygtepælene til rådighed.

Scenarie 3: Løkke udskriver valg i denne uge til afholdelse før EP-valget
Men hvad så, hvis Lars Løkke Rasmussen inden på lørdag vælger at udskrive folketingsvalget til afholdelse før 26. maj? Det kunne eksempelvis være torsdag 23. maj.

Det er stadig de samme regler, der gælder som ved de tidligere scenarier, og i et sådant tilfælde vil det så være kandidaterne til europaparlamentsvalget, der trækker sorteper.

I dette scenarie må folketingskandidaterne nemlig allerede begynde at hænge plakaterne op i det øjeblik, Løkke annoncerer, at han udskriver valget, mens kandidaterne til europaparlamentsvalget fortsat må vente til på lørdag.

Scenarie 4: Løkke udskriver valg i denne uge og flytter EP-valget
Europaparlamentsvalget er planlagt til søndag 26. maj, men det skal bare afholdes mellem 23. maj og 26. maj. Så hvad sker der, hvis statsministeren udskriver folketingsvalg i denne uge til afholdelse 23. maj og samtidig flytter EP-valget til 23. maj?

Da man i det scenarie allerede har passeret den fjerde lørdag før valgdagen, betyder det, at både folketingskandidater og EP-kandidater må hænge deres plakater op i det øjeblik, Løkke annoncerer, at han udskriver folketingsvalget til 23. maj og flytter europaparlamentsvalget til samme dato. 

Med andre ord vil der udspille sig et direkte ræs mellem kandidaterne til de to valg om at få plakaterne hurtigst op i lygtepælene.

Scenarie 5: Løkke udskriver valg til afholdelse efter EP-valget
Der skal senest afholdes valg 17. juni 2019, så hvad sker der, hvis Løkke venter til den dato?

Også i dette scenarie gælder det, at man først må hænge valgplakater op fra klokken 12.00 den fjerde lørdag før valgdagen. I dette tilfælde må folketingskandidaterne altså tidligst begynde at hænge deres plakater op lørdag 25. maj klokken 12.00.

EP-kandidaternes plakater skal først være taget ned senest otte dage efter valgdagen, så i det scenarie vil det være folketingskandidaterne, der skal lede længere efter ledige lygtepæle. 

Forrige artikel Luften er gået ud af EU’s toppost-ræs, inden det er begyndt Luften er gået ud af EU’s toppost-ræs, inden det er begyndt Næste artikel Klima, migration og industri: Juncker har lavet et idékatalog til sin efterfølger Klima, migration og industri: Juncker har lavet et idékatalog til sin efterfølger