Debat

Lederne: Vigtigt at holde fast i nærhedsprincippet i EU's sociale søjle

Vi kan kun bakke op om bedre vilkår for de mest udsatte grupper, uanset om de er på arbejdsmarkedet eller står udenfor. Men vi kan også konstatere, at målene har stærkt begrænset relevans i Danmark og en række andre lande i Nordeuropa, skriver Torkild Justesen. 

Det vil virke direkte forstyrrende, hvis Danmark skal underlægges regulering fra EU, skriver Torkild Justesen.
Det vil virke direkte forstyrrende, hvis Danmark skal underlægges regulering fra EU, skriver Torkild Justesen.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Torkild Justesen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det var fornuftige og ambitiøse målsætninger, der blev meldt ud i forbindelse med EU’s sociale topmøde i den forgange weekend i Portugal. Under mødet gav medlemslandene deres opbakning til tre overordnede mål, der skal nås senest i 2030:

  • at 78 procent af EU-borgerne i alderen 24-60 år skal være i arbejde
  • at mindst 60 procent af arbejdsstyrken skal tilbydes efteruddannelse hvert år
  • at antallet af mennesker, der risikerer fattigdom i EU skal nedbringes væsentligt fra de nuværende 91 millioner.

Den slags målsætninger er sympatiske og ganske givet nødvendige i visse EU-lande. Især i de EU-lande, hvor befolkningerne lider mest under følgerne af nedlukninger, stigende arbejdsløshed og en generelt forværret samfundsøkonomi.

Stærkt begrænset relevans i Danmark
Hos Lederne kan vi kun bakke op om bedre vilkår for de mest udsatte grupper, uanset om de er på arbejdsmarkedet eller står udenfor.

Men vi kan også konstatere, at de mål, som blev vedtaget i weekenden, har stærkt begrænset relevans i Danmark og en række andre lande i Nordeuropa.

Jo mere vi nærmer os et konkret udspil om EU's sociale søjle, jo vigtigere er det at holde fast i nærhedsprincippet.

Torkild Justesen
Direktør, Ledernes Hovedorganisation

Her lever vi i samfund med høj beskæftigelse, også efter corona-krisen, en lang tradition for løbende efteruddannelse og et smidigt system for at efteruddanne både medarbejdere og ledere. Og så har vi en udbygget velfærdsstat, der tager hånd om marginaliserede grupper.

På den baggrund vil det virke direkte forstyrrende, hvis Danmark skal underlægges regulering fra EU med udgangspunkt i målene.

Skal overlades til enkelte lande
Derfor skal den danske regering roses for endnu en gang at argumentere over for de øvrige EU-lande for, at nærhedsprincippet skal gælde i EU's sociale søjle. Nærhedsprincippet betyder, at regulering først og fremmest skal overlades til de enkelte landes politikere og ikke vedtages i Bruxelles.

Jo mere vi nærmer os et konkret udspil om EU's sociale søjle, jo vigtigere er det at holde fast i nærhedsprincippet. Derfor er vi glade for, at Danmark har allieret sig med 10 andre EU-lande i kampen for at opretholde nærhedsprincippet og dermed give de enkelte lande mulighed for selv at bestemme mest muligt.

Hos Lederne leverer vi gerne input i form af viden og ideer til, hvordan vi herhjemme kan udforme lovgivning på området, hvis det som forventet lykkes at få reguleringen på det sociale område lagt ud til de enkelte medlemslande.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00