Forsker: Kommissionen er blevet mere topstyret

Q&A: Profilen for den typiske EU-kommissær har ændret sig fra teknokratisk mod det mere politiske. Det medfører tættere bånd mellem Kommissionen og Parlamentet, siger senioranalytiker i Tænketanken Europa, Maja Kluger Rasmussen.

Danmarks kommende EU-kommissær, Margrethe Vestager (R), er arketypen på en moderne kommissær: masser af parlamentarisk erfaring og tidligere minister. 
Danmarks kommende EU-kommissær, Margrethe Vestager (R), er arketypen på en moderne kommissær: masser af parlamentarisk erfaring og tidligere minister. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Kasper Kaasgaard

Det er klart, at det, at kommissionskollegiet overvejende er borgerligt, har en indflydelse på de prioriteter, der udstikkes.

Maja Kluger Rasmussen
Senioranalytiker, Tænketanken Europa

Netop nu har Jean-Claude Juncker, formand for EU-Kommissionen, gang i den helt store navneleg. Den nye kommission skal på plads, og sammenlignet med tidligere har Europa-Kommssionen fået et mere politisk snit.

Det vurderer Maja Kluger Rasmussen, senioranalytiker i Tænketanken Europa. Tendensen ses også i statistikkerne, hvor langt størstedelen af kommissærkandidater har erfaring som ministre i hjemlandet.

Maja Kluger Rasmussen fortæller, at der ikke er en entydig forklaring på udviklingen, men at den gør sig gældende på særligt tre områder.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00