Her er Vestagers EU-hold

TOPPOSTKAMP: De liberale i Europa sender syv kandidater i felten for at repræsentere dem i kampen om at få den næste post som EU-kommissionsformand. Men det er Margrethe Vestager, der løber med al opmærksomheden. 

BRUXELLES: Fem kvinder og to mænd blev torsdag præsenteret som det liberale europæiske ALDE-partis bud på, hvem der skal repræsentere dem i kapløbet om at blive den næste EU-kommissionsformand. 

Men det er helt klart Danmarks radikale konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, der er stjernen blandt de syv.

Det er hendes plads på holdet, der har trukket overskrifter i hele verden. Og det var hende, som ALDE-formand Hans van Baalen præsenterede til sidst, da han afslørede kandidaterne ved en ceremoni i Bruxelles torsdag, med skudsmålet, at hun var "en tough cookie".  

De syv kandidater skal lægge den liberale linje i tv-debatter, kampagner på sociale medier og til vælgermøder på tværs af Europa frem mod EU-valget i slutningen af maj. De er oppe mod blandt andre den tyske konservative Manfred Weber og den socialdemokratiske næstformand i Kommissionen, Frans Timmermans.

Ud over Vestager er blandt andre leder af ALDE i Europa-Parlamentet Guy Verhofstadt og Vestagers slovenske kommissærkollega Violeta Bulc på holdet.  

Vestager selv gør klart, at det handler om at få de liberale ideer plantet i debatten frem mod europaparlamentsvalget og ikke om eventuelle topposter.

“Vi har samlet et hold, der kan få folk til at engagere sig. For vi har brug for at sætte Europa i den rigtige retning. De næste år er vigtige. Vi har en masse at kæmpe imod, men vi skal også bygge et stærkere Europa og vores to-do-liste er rigtig lang,” siger den radikale konkurrencekommissær.  

Vil disrupte processen
Planen er forsøge at kortslutte den såkaldte spitzenkandidatproces ved ikke at udpege én spids ligesom de andre, men syv. 

Spitzenkandidatprocessen kobler udfaldet af europaparlamentsvalget sammen med udpegelsen af kommissionsformanden, så det største parti på EU-plan også får serveretten til at køre sin spidskandidat i spil til posten. 

Det er en model, som blev udtænkt forud for sidste valg i 2014 af politiske masterminds i og omkring Europa-Parlamentet til stor fortrydelse for EU’s stats- og regeringschefer, som ifølge traktaterne står enerådigt for at udpege en kandidat.  

ALDE var ellers stor fortaler for processen i sidste omgang, hvor gruppeformand i Parlamentet Guy Verhofstadt selv var spidskandidat.

Vestager afviser
Nu er der dog kommet andre boller på suppen. Både fordi der er en erkendelse af, at det ikke er til fordel for ALDE at spille med i et spil, der først og fremmest hjælper de største. De liberale skal være heldige, hvis de kan komme ind på en tredjeplads ved valget i juni. De er p.t. den fjerdestørste gruppe. 

Og fordi den franske præsident, Emmanuel Macron, har afvist at placere sine EU-parlamentarikere i en gruppe, der støtter spitzenkandidatprocessen. Og ALDE har fra starten bejlet kraftigt til Macron. 

Margrethe Vestager afviser da også pure, at Team Europe skal ses som en affyringsrampe til et EU-topjob.

“Vi er nødt til at tage en ting ad gangen. Vi er nødt til at vide, hvad den næste EU-Kommission skal foretage sig, inden vi begynder at sende ansøgninger og cv’er ud. Det her handler om idéer og om, hvordan tackler vi klimaforandringer og cybersikkerhed, immigration og jobs. De her emner er langt vigtigere end poster,” siger den danske konkurrencekommissær. 

,

Forrige artikel Tværnationalt projekt faktatjekker europa­parlamentsvalget Tværnationalt projekt faktatjekker europa­parlamentsvalget Næste artikel Brexit-panik er udsat, men ikke aflyst  Brexit-panik er udsat, men ikke aflyst