Intet nyt liv til frihandelsaftale mellem EU og USA

TRANSATLANTISK: Topmøde mellem EU og USA afslører, hvor langt de to handelssupermagter er fra at nå til enighed om stor frihandelsaftale.
Onsdag besøgte USA's præsident, Barack Obama, for første gang EU's hovedkvarter i Bruxelles. Her mødtes han med formand for Det Europæiske Råd Herman Van Rompuy (i midten) og EU-kommissionsformand José Manuel Barroso (t.h).
Onsdag besøgte USA's præsident, Barack Obama, for første gang EU's hovedkvarter i Bruxelles. Her mødtes han med formand for Det Europæiske Råd Herman Van Rompuy (i midten) og EU-kommissionsformand José Manuel Barroso (t.h).Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke AlbrechtsenMichael Hjøllund
Fakta

Topmødets resultater
Mødet mellem den amerikanske præsident og formændene for Kommissionen og Det Europæiske Råd varede kun omkring halvanden time. Det reflekteres dog ikke i den 33 punkter lange erklæring fra mødet, som indeholdt alt fra støtte til et nyt sæt globale bæredygtighedsmål på udviklingsområdet over fremme af et frit internet til en erklæring om atomnedrustning. Her er nogle af højdepunkterne:

Situationen i Ukraine: De to parter enedes om, at yderligere russisk pres for at destabilisere situationen i Rusland vil føre til flere og vidtgående konsekvenser på en række økonomiske områder.
Økonomi og beskæftigelse: Begge parter binder sig til at støtte opsvinget og fremme bæredygtig vækst, styrke konkurrenceevnen og mindske arbejdsløshed.
Frihandelsaftale: Parterne bekræfter deres ønske om at indgå en vidtgående frihandelsaftale. Herunder at øge adgangen til hinandens markeder og fremme mere ens reguleringer uden at mindske standarder for sundheds, sikkerhed, arbejdsmiljø og miljø.
Klimaforandringer: EU og USA giver deres støtte til en global klimaaftale i Paris næste år.
Syrien: De to blokke presser på for fornyede fredsforhandlinger og for at få kemiske våben ud af landet.
Overvågning: Oven på aflytningsskandalerne sidste år understreger parterne, at databeskyttelse "forbliver en vigtig del" af den transatlantiske dialog. En paraplyaftale for dataudveksling omkring kriminel aktivitet skal sætte klarere grænser. Det samme skal en aftale om gensidig retlig hjælp. 


Kilde: EU's Fælles Udenrigstjeneste

BRUXELLES: Barack Obamas første besøg i EU-hovedkvarteret havde bragt forhåbninger om, at der ville blive pustet nyt liv i de besværlige forhandlinger om at øge frihandlen mellem de to blokke med en udmelding om konkrete fremskridt mod det, der beskrives som "alle frihandelsaftalers moder".

De forhåbninger blev gjort til skamme onsdag, hvor den amerikanske præsidents møde med formændene for henholdsvis EU-Kommissionen og Det Europæiske Råd i Bruxelles udmundede i en række fine ord, men ingen konkrete udmeldinger om for eksempel fjernelse af toldsatser, som ellers var forventningen i Bruxelles.

Mange kritiske røster
Forhandlingsklimaet omkring de to parter har været præget af konflikt, siden forhandlingerne blev fløjtet i gang sidste sommer.

0:000:00