Debat

Jeppe Kofod: Større åbenhed i EU kommer ikke af sig selv, men vigtige skridt er taget

DEBAT: Danmark har presset på for at sikre mere åbenhed i EU, og det har givet flere gode resultater i 2020. Blandt andet et fælles åbenhedsregister mellem centrale EU-organer, skriver Jeppe Kofod (S).

Den danske EU-ambassade i Bruxelles skal være mere gennemsigtig. Fra årsskiftet vil ambassadørernes møder med interesserepræsentanter blive offentliggjort, skriver Jeppe Kofod (S).
Den danske EU-ambassade i Bruxelles skal være mere gennemsigtig. Fra årsskiftet vil ambassadørernes møder med interesserepræsentanter blive offentliggjort, skriver Jeppe Kofod (S).Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jeppe Kofod (S)
Udenrigsminister

EU er ofte blevet kritiseret for at være ugennemskueligt og lukket – og for sine snoede arbejdsgange, svære beslutningsprocesser og et virvar af dokumenter. Vi kan ikke løbe fra, at EU er komplekst. For lovgivningen skal udvikles af 27 lande og flere institutioner i fællesskab. Men vi kan bestemt gøre EU mere åbent. Og det har vi taget flere skridt til i år.

Da jeg selv sad i Europa-Parlamentet var det en hjertesag for mig, at EU skulle blive mere åbent. Det kæmpede jeg for blandt andet i godt samarbejde med EU-ombudsmand O’Reilly. Jeg mener simpelthen, at danskerne skal have bedre mulighed for at følge med i, hvordan beslutninger bliver truffet, og hvem der påvirker beslutningsprocessen.

Den kamp har jeg taget med mig ind i regeringskontorerne. Siden jeg blev udenrigsminister sidste år, har Danmark derfor presset hårdt på for at sikre mere åbenhed i EU. Og det har allerede bidraget til flere gode resultater i 2020, som er værd at bide mærke i, nu hvor året går på hæld.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Fælles åbenhedsregister
Derfor er jeg glad for, at EU her i december, efter flere års forhandlinger, er blevet enige om en vigtig aftale, der etablerer et fælles åbenhedsregister mellem Kommissionen, Europa-Parlamentet og Ministerrådet, hvor medlemslandenes regeringer er repræsenteret.

Med den bliver der skabt mere åbenhed om, hvordan beslutninger bliver til i EU. Aftalen sikrer nemlig større gennemsigtighed omkring, hvilke interessegrupper der forsøger at påvirke lovgivningsprocessen, hvorfor de gør det, og hvilke interesser der er på spil.

Der er tale om vigtige fremskridt, som alt andet lige vil gøre det nemmere for den almindelige borger at følge med i, hvordan EU-lovgivning bliver til, og hvilke interesser der præger processen.

Jeppe Kofod (S)
Udenrigsminister

Det er vigtigt for mig at understrege, at der ikke er noget galt med, at forskellige interesser forsøger at præge lovgivningsarbejdet. Tværtimod kan interessegrupper bidrage med vigtige oplysninger og være med til at sikre et mere komplet beslutningsgrundlag.

For eksempel kan fagforeninger sikre, at ny lovgivning bedre bliver til gavn for arbejdstagere. Det er god, positiv og helt nødvendig lobbyisme. Men det er til gengæld afgørende, at borgerne og medierne har mulighed for at følge med i, hvem det er, der forsøger at påvirke beslutningerne. Og det er kun rimeligt, at de, der søger at præge processen, også står ved det.

Danmark går skridtet videre
Det er derfor positivt, at aftalen medfører en udvidelse af det eksisterende åbenhedsregister, som Europa-Parlamentet og Kommissionen har haft siden 2011, hvor lobbyister skal registrere oplysninger om sig selv for blandt andet at få adgang til Europa-Parlamentet.

Nu bliver også Ministerrådets generalsekretariat en del af registret og de fælles åbenhedsprincipper, ligesom der lægges op til, at medlemslandenes EU-ambassader i Bruxelles tilslutter sig ordningen i de perioder, hvor de er ansvarlige for det roterende EU-formandskab.

Men vi vil fra dansk side selv gå yderligere et skridt videre, når det gælder åbenhed på en mere permanent basis på landenes EU-ambassader. Det kan ikke lade sig gøre gennem EU-lovgivning, eftersom den rent juridisk ikke kan regulere nationale myndigheder.

Læs også

Derfor har jeg selv taget initiativ til at indføre en særlig grad af åbenhed på den danske EU-ambassade i Bruxelles. Det indebærer, at ambassaden fra januar vil offentliggøre, hvilke møder de to EU-ambassadører har i kalenderen med interesserepræsentanter, der søger at påvirke EU’s lovgivningsarbejde.

Danmark bliver et af de tre første lande til at indføre en sådan frivillig åbenhedsordning på et tidspunkt, hvor man ikke bestrider EU-formandskabsposten.

Stor åbenhed kræver opbakning
Et tredje åbenhedstiltag, der bør nævnes, blev vedtaget af Ministerrådet tidligere i år – efter et vedvarende pres fra Danmark og vores tætte ligesindede. Det drejer sig om en ny og moderniseret tilgang til åbenhed.

Den nye tilgang vil gøre det lettere for almindelige borgere at få indblik i, hvordan EU-lovgivning bliver til, og hvilke interesser Ministerrådet arbejder for. For eksempel indebærer den, at flere centrale dokumenter fra Ministerrådets lovgivningsarbejde fremover automatisk vil blive gjort tilgængelige for offentligheden.

Danmark går forrest for at gøre EU mere åben. Det er en indsats, som der er enstemmig opbakning til i Folketinget. Og jeg er stolt af de resultater, som vi har opnået i det forgangne år.

Der er tale om vigtige fremskridt, som alt andet lige vil gøre det nemmere for den almindelige borger at følge med i, hvordan EU-lovgivning bliver til, og hvilke interesser der præger processen.

Erfaringen viser, at større åbenhed i EU desværre ikke kommer af sig selv. Langt fra alle er enige i, at ambitionsniveauet skal være så højt, som vi fra dansk side ønsker. For at skabe åbenhed er der derfor brug for at samle så meget opbakning som muligt.

Det vil jeg gøre gennem den nye åbenhedsalliance, som jeg tidligere har præsenteret her i Altinget, men som desværre er blevet forsinket på grund af coronapandemien. I fællesskab skal vi skabe et pres for at levere endnu flere resultater, blandt andet i regi af den kommende Konference om Europas Fremtid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00