Kæmpe klimapakke i hus: EU styrker CO2-kvotesystemet, opretter social klimafond og indfører verdens første klimatold

EU’s 27 medlemslande gav onsdag den endelige blåstempling til nogle store ændringer af EU’s klimapolitik, der skruer ekstra op for klimaambitionerne og skal bringe unionen mod 55 procent CO2-reduktion i 2030.

Mandag mødtes en række Nordsølande i Belgien for at lægge planer for grøn energi til Europa. Onsdag blåstemplede medlemslandene så hele den store klimapakke, der skal få unionen mod "Fit for 55." 
Mandag mødtes en række Nordsølande i Belgien for at lægge planer for grøn energi til Europa. Onsdag blåstemplede medlemslandene så hele den store klimapakke, der skal få unionen mod "Fit for 55." Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

I sidste uge var der opbakning i Europa-Parlamentet, og onsdag gav medlemslandene så endelig grønt lys til en stor klimapakke, der skal bringe EU mod ”fit for 55”.

Klimapakken betyder blandt andet, at EU’s eksisterende system for CO2-kvotehandel – der sikrer et loft over udledninger og en CO2-betaling fra de berørte sektorer – udvides til også at gælde sø- og lufttransport, mens udledning fra biler og boliger også skal tælles med, men frem til 2030 dog kan slippe med at betale en lavere pris for udledningerne.

Samtidig vil EU give en hjælpende hånd til dem, der bliver hårdest ramt af de højere priser, som det nye stærkere CO2-kvotesystem vil give.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024