Kandidater til toppost dømt ude på forhånd

KAPLØB: Der er nu navngivne kandidater til topposten som formand for den næste EU-Kommission fra både liberale og socialister på EU-plan. Men kandidaterne er så kontroversielle, at de ikke spås store chancer.
Den finske økonomikommissær, Olli Rehn, har trukket sig fra kapløbet om at blive den næste EU-kommissionsformand.
Den finske økonomikommissær, Olli Rehn, har trukket sig fra kapløbet om at blive den næste EU-kommissionsformand.Foto: Europa-Kommissionen
Rikke Albrechtsen
Fakta
Sådan vælges formanden for EU-Kommissionen
Ifølge EU's regelbog, Lissabon-traktaten, skal Helle Thorning-Schmidt og de andre stats- og regeringschefer med udfaldet af parlamentsvalget in mente blive enige om en kandidat til posten som formand for EU-Kommissionen. Derefter skal Europa-Parlamentet godkende deres valg.
Parlamentet har dog valgt at opfordre de paneuropæiske politiske partier til at stille med deres egne kandidater forud for valget til maj næste år. Kandidaten fra den politiske gruppe, der får flest stemmer, vil så være Parlamentets førstevalg til posten.

BRUXELLES: Nu er der to officielle spidskandidater til at overtage jobbet som EU-Kommissionens formand, når José Manuel Barroso forlader posten til efteråret.

Ud over den tyske socialdemokratiske formand for Europa-Parlamentet, Martin Schulz, som allerede længe har været den socialdemokratiske kandidat til posten, er den tidligere belgiske premierminister Guy Verhofstadt nu de europæiske liberales officielle valg.

Det sker, efter den finske økonomikommissær Olli Rehn tidligere på ugen smed sit kandidatur for i stedet at gå efter en anden toppost inden for økonomi- eller udenrigsområdet.

Dokumentation

Tommelfingerregler for toppostudnævnelse i EU-land
- Kendte kandidater til posten får den ikke. EU-cheferne er berømte og berygtede for at trække en joker op af hatten i sidste øjeblik.

- Kommissionsformandsposten er en del af et større puslespil, der også tæller udnævnelsen af en fast formand for stats- og regeringscheferne i Det Europæiske råd, EU's udenrigsrepræsentant, formanden for Eurogruppen og måske endda stillingen som NATO-generalsekretær, fordi kandidaterne til posten fiskes i den samme pøl af toppolitikere.

- Dette puslespil skal lægges, så det holder en balance mellem små og store lande, gamle og nye medlemmer, mænd og kvinder, ligesom der også skal være en geografisk spredning.

Kandidaterne:

Martin Schulz: Formanden for Europa-Parlamentet går under tilnavnet "den tyske boghandler" på grund af sin mesterlæreuddannelse i bogbranchen. Den 58-årige socialdemokrat har en række faktorer imod sig i kampen om posten. Han har en anden partifarve end den konservative tyske kansler Angela Merkel, som ikke nødvendigvis vil have lyst til at forære den tyske plads i EU-Kommissionen til koalitionspartneren. Han mangler også politisk tyngde i national politik, hvor hans højeste hverv har været borgmesterposten i den lille by Würselen, hvilket 20 års erfaring fra Parlamentet ikke kan ændre på. Men mest kritisk er det, at han er kendt som alt andet end den slags tilbageholdende, kompromissøgende mæglertype, som EU-regeringer helst ser på formandsposten.

Guy Verhofstadt: Den tidligere belgiske statsminister er kendt som én af de største bannerførere for et Europas Forenede Stater, hvilket bringer ham på direkte koalitionskurs med et flertal af EU's stats- og regeringschefer. Den 60-årige liberale flamlænder, der i sin ungdom var kendt som "Baby Thatcher" på grund af sit økonomiske verdenssyn, er en voldsomt passioneret debattør og fortaler for det europæiske projekt. Hvad en Martin Schulz mangler i statsmandserfaring, har Verhofstadt i metermål med tre regeringsperioder bag sig. Til gengæld er den uddannede jurist allerede én gang blevet vraget af sine tidligere kolleger blandt EU-cheferne til en toppost, fordi mange tvivler på, om han er på nationalstaternes side.


0:000:00