Over 22.000 migranter er døde på Middelhavet siden 2014

22.388 er omkommet på Middelhavet, og ni ud af ti af de irregulære migranter, der er kommet til EU, har fået hjælp af en menneskesmugler. Det viser en ny publikation fra Udenrigsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet.

"Systemet tilgodeser de forkerte, lader de svageste i stikken og forgylder kyniske menneskesmuglere," lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.
"Systemet tilgodeser de forkerte, lader de svageste i stikken og forgylder kyniske menneskesmuglere," lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Flere tusinde menneskeliv er gået tabt på Middelhavet siden 2014, og samtidig har irregulære migrantstrømme bidraget til, at flere milliarder kroner er havnet i menneskesmugleres hænder.  

Det fremgår af en ny publikation, der er lavet af Udenrigsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet.  

Mere præcist vurderes det, at 22.388 irregulære migranter er omkommet på Middelhavet i forsøget på at komme til EU. Og 90 procent af dem, der nåede frem, har fået hjælp af en menneskesmugler. 

Med et nyt asylsystem vil vi i langt højere grad kunne øge hjælpen til mennesker i skrøbelige- og konfliktramte lande.

Flemming Møller Mortensen
Udviklingsminister (S)
 

Ministre: Vi skal have et nyt asylsystem 

Tallene kommer blandt andet fra Europol, og FN’s flygtningeorganisation, UNHCR. De får udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) til at gentage regeringens ønske om et nyt asylsystem. 

“Systemet tilgodeser de forkerte, lader de svageste i stikken og forgylder kyniske menneskesmuglere. Derfor arbejder regeringen for et helt nyt asylsystem, hvor vi flytter asylsagsbehandlingen til et partnerland uden for EU." 

Læs også

"På den måde fjerner vi incitamentet til at begive sig ud på farefulde rejser mod Europa,” lyder det fra Mattias Tesfaye i en pressemeddelelse.

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen mener, at et nyt asylsystem vil give mulighed for at hjælpe langt flere mennesker:  

”Der er brug for mere hjælp og større international solidaritet over for de mange millioner mennesker, der er på flugt i verden," siger han.

"Hvis vi frigør ressourcer i Danmark, vil vi kunne hjælpe mere de steder, hvor langt de fleste flygtninge og fordrevne befinder sig, nemlig i skrøbelige og konfliktramte lande. Her er levevilkårene mange steder ubærlige, og her kan vi derfor gøre en kæmpe forskel og hjælpe de mange, ikke kun de få.”

Minister skal stå skoleret i EU-Parlamentet

Publikationen kommer samme uge, som udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye skal til Bruxelles, hvor han skal deltage i en såkaldt meningsudveksling med EU-Parlamentets Borgerrettighedsudvalg.

Her forventes det blandt andet, at regeringens planer om at oprette modtagecentre for asylansøgere uden for EU skal diskuteres.

Idéen om et modtagecenter er en yderst central ambition for Socialdemokratiet – og et omstridt politisk ønske i både Danmark og udlandet.

Over to år inde i regeringsperioden er det indtil videre fortsat hemmeligt, hvilke ”fem til ti lande” udlændingeministeren er i dialog med.

Rettet 11. januar klokken 10.20: Altinget havde ved en fejl modtaget en ufærdig version af Udlændinge- og Integrationsministeriets pressemeddelelse, der indeholdt et forkert citat fra Flemming Møller Mortensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Flemming Møller Mortensen

MF (S), klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

0:000:00