Krisen svækker tilliden til EU

TILLID: De store økonomiske problemer i Grækenland og stigende arbejdsløshed i euroområdet påvirker tilliden til EU, viser den seneste undersøgelse fra Eurobarometer. Vejen frem er mere åbenhed, mener professor.
Morten Øyen

EU kan godt gøre mere ud af at vise flaget og fortælle almindelige borgere, hvad EU står for, og hvad der foregår. Den form for kommunikation kan gøres endnu bedre fra EU's side. Her kan man lære noget af de amerikanske erfaringer, hvor der er regler for, hvad der skal ligge offentligt tilgængeligt.

Gert Tinggaard Svendsen
Professor i statskundskab
Fakta

TILLIDSTAL: Gennemsnittet for alle EU-lande i perioden fra efteråret 2009 til foråret 2010

Tilliden til Den Europæiske Union er gået fra 48 til 42 procent.
Tilliden til de nationale parlamenter ligger stadig på 29 procent.
Tilliden til de nationale regeringer er stiget fra 30 til 31 procent.


Kilde: Eurobarometer

Den økonomiske krise får tilliden til EU til at falde, viser den seneste Eurobarometer-undersøgelse om europæernes holdning til EU.

Tilliden til EU blandt de europæiske befolkninger er faldet fra 48 procent til 42 procent, og ligeledes er støtten til EU faldet væsentligt.

Professor i statskundskab Gert Tinggaard Svendsen påpeger, at problemet for EU's tillid ikke kun bunder i den økonomiske krise, men også EU's håndtering af den.

"Hvis folk ikke kan finde ud af, hvad der foregår, så er det svært at have tillid. Jo mere åbenhed og gennemsigtighed, des nemmere er det at opbygge tillid til systemet," fortæller Gert Tinggaard Svendsen.

Gennemsigtighed er nøglen til tillid
Han roser derfor tiltag som registrering af lobbyister, som dog er en frivillig ordning indtil videre. Ligeledes fremhæver han EU's 'Transparency Initiative', som har til formål at skabe mere gennemsigtighed i systemet. Men han mener, der kan gøres endnu mere.

"EU kan godt gøre mere ud af at vise flaget og fortælle almindelige borgere, hvad EU står for, og hvad der foregår. Den form for kommunikation kan gøres endnu bedre fra EU's side. Her kan man lære noget af de amerikanske erfaringer, hvor der er regler for, hvad der skal ligge offentligt tilgængeligt," siger Gert Tinggaard Svendsen.

EU-tillid soler sig i korrupte medlemslande
Tallene i den nye Eurobarometer-undersøgelse viser, at tilliden til EU er højere end tilliden til de nationale regeringer og parlamenter. Her ligger regeringerne og parlamenter stabilt på omkring 30 procents tillid blandt europæerne - et godt stykke under tilliden til EU. Men denne udlægning af gennemsnittet er Gert Tinggaard Svendsen ikke imponeret af:

"I de 27 EU-medlemslande er der en række syd- og østeuropæiske lande, som er præget af korruption, og det sænker tilliden til nationale institutioner i de lande. Her vil borgerne foretrække EU i forhold til deres egne regeringer."

Tilliden til de nationale institutioner er anderledes høj i Danmark. Her har 72 procent af danskerne tillid til Folketinget, mens tilliden til regeringen ligger på 50 procent, hvilket er højere end europæernes gennemsnitlige tillid til EU.

Island udgør demokratisk problem
Som noget nyt er Island blevet indlemmet i undersøgelsen, da landet er blevet kandidatland. Støtten til EU er på kun 19 procent, og 29 procent af den islandske befolkning tror, de kan få noget ud af et medlemskab af EU. Det er på trods af, at tal fra 2008 viser, at over halvdelen af importen kommer fra EU, og 76 procent af Islands eksport gik til EU.

"Det lader til, at der er krise angående tilliden til EU. Det vil svække samlingskraften i EU, hvis man har større grupper i EU, der ikke støtter projektet og samarbejdet. Det vigtigste for EU er, at det bliver opfattet som et demokratisk og legitimt system," siger Gert Tinggaard Svendsen og slutter:

"Det tyder på, at EU har en kommunikationsopgave på Island, hvor det skal sælge sig selv bedre".

Islændingene forbinder ifølge undersøgelsen i højere grad end andre lande faktorer som bureaukrati, tab af kultur og stigende kriminalitet med EU .

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00