Kulturinstitutleder: Vi er ikke ansat i underholdningsbranchen

NYTÆNKNING: Det Danske Kulturinstitut i Bruxelles gennemgår lige nu en omstilling fra at være udstillingsvindue for alt godt fra det kulturelle Danmark til at være en mere professionel spiller i kampen om indflydelsen og pengene i EU-hovedstaden.

Dansk kulturliv skal være bedre til at blande sig på den internationale scene, mener direktør for Det Danske Kulturinstitut i Bruxelles Else Christensen-Redzepovic.
Dansk kulturliv skal være bedre til at blande sig på den internationale scene, mener direktør for Det Danske Kulturinstitut i Bruxelles Else Christensen-Redzepovic.Foto: Det Danske Kulturinstitut
Rikke Albrechtsen

Jeg vil vove et øje og påstå, at det grundlæggende skyldes en mangel på interesse i at arbejde med udlandet. Jeg kan næsten ikke forestille mig, hvad det ellers kunne være. Og det er kommet bag på mig.

Else Christensen-Redzepovic
Direktør for Det Danske Kulturinstitut i Bruxelles
Fakta
Blå bog
Else Christensen-Redzepovic har siden februar 2014 været direktør for Det Danske Kulturinstitut i Bruxelles og er derudover ekstern lektor i serviceøkonomi ved Syddansk Universitet. Hun har tidligere været projektleder for Sønderborgs kandidatur til at blive europæisk kulturhovedstad i 2017 og har derudover i mange år rådgivet institutioner og myndigheder om EU-støtteprogrammer og kulturstrategier. Inden da har hun blandt arbejdet med videnskabssamarbejde i Beijing og med bosniske projekter i Wien. Hun er uddannet fra University of Melbourne. 

BRUXELLES: Højt oppe under taget på Rue Royale i Bruxelles, nede ad gaden fra kongepaladset og tæt på det kulturelle centrum i den historiske bykerne i den belgiske hovedstad, bor Det Danske Kulturinstitut.

Står det til instituttets direktør Else Christensen-Redzepovic er det dog snart et overstået kapitel. Hun vil bringe instituttet tættere på det politiske liv i EU-hovedkvarteret og på den måde bryde med ideen om, at et dansk kulturinstitut er et sted, som danske kunstnere skal bruge som et belgisk fodfæste, når de promoverer deres seneste udstilling, bog, film eller musik i Benelux-landene.

I stedet skal komme et institut, der primært skal hjælpe kultur-Danmark med at få adgang til det internationale samarbejde i og uden for EU-regi.

0:000:00