LA mest utilfreds med Danmarks EU-politik

OPGØRELSE: Liberal Alliance har overtaget Enhedslistens rolle som det parti, der oftest stemmer imod Danmarks EU-politik. Vi har fået en skarpere EU-profil, siger Liberal Alliance. Enhedslisten mener stadig, at det er det mest EU-kritiske parti.
Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbølls Liberal Alliance er det parti, som oftest stemmer imod Danmarks EU-politik.
Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbølls Liberal Alliance er det parti, som oftest stemmer imod Danmarks EU-politik.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Morten Øyen
Når Danmarks EU-politik fastsættes i Europaudvalget, så er Liberal Alliance det mest kritiske parti. Det viser en opgørelse over tilslutningen af forhandlingsmandaterne givet i Europaudvalget det seneste år.

Dermed overtager Liberal Alliance rollen fra Enhedslisten som det mest kritiske parti i Europaudvalget. Ser man på partiernes mandatafgivning de seneste fire år, er retningen klar: Enhedslisten stemmer væsentligt mere for den førte EU-politik end tidligere, mens Liberal Alliance oftere stemmer imod.

Det giver god mening, for Liberal Alliance har fået en mere skarp EU-profil, siger partiets EU-ordfører Mette Bock:

"Vi er et ungt parti, og vi er blevet mere klar over, hvad vi synes, EU skal fokusere på. Derfor er det også blevet mere klart, hvor det er, vi skal forholde os kritisk," siger Mette Bock og fortsætter:

"Vi har et ønske om en helt anden udvikling i EU end den, som vi ofte bliver præsenteret for i Europaudvalget. Vores afsæt er, at EU skal besinde sig på det oprindelige grundlag om at skabe fred, frihed og frihandel. Alt det som ligger uden for, det mener vi, at EU skal afholde sig fra at beskæftige sig med."

Fakta
Europaudvalgets sagsområde er i Folketingets forretningsorden beskrevet som "Folketingets kontrol med regeringens EU-politik. Europaudvalget behandler sager vedrørende Den Europæiske Union og WTO og koordinerer Folketingets behandling af EU-sager i forhold til EU's institutioner."
Regeringen beder om forhandlingsmandat i Europaudvalget på normalt ca. 65 sager om året ud af omkring 550 forelagte sager i udvalget.

Kilde: Folketinget

EL: Stadig mest kritisk
Selvom Liberal Alliance oftere er imod EU-politikken, så mener Enhedslisten ikke, at det skyldes, partiet er blevet mindre EU-kritisk.

"Enhedslisten er stadig det eneste EU-modstanderparti i Folketinget," siger EU-ordfører Nikolaj Villumsen (EL).

Hvis nogen tror, at Enhedslisten stemmer imod alt, bare fordi det kommer fra EU, så tager de fejl.

Nikolaj Villumsen (EL)
EU-ordfører

Hvordan kan det så være, Liberal Alliance oftere stemmer imod den førte EU-politik?

"Noget af baggrunden hænger sammen med, at vi har hjulpet regeringen i kampen for en mere grøn politik i EU. På klimaområdet har EU allerede fået magt, så der støtter vi op om at trække i en mere grøn retning."

Enhedslisten spillede også en afgørende rolle for at sikre regeringen et mandat til forhandlingerne om EU's tobaksdirektiv. Det giver også god mening, for partiet "vægter det enormt højt at sætte en stopper for tobaksindustrien," fortæller Nikolaj Villumsen.

Hvordan hænger det sammen med at være EU-modstander?

"Hvis nogen tror, at Enhedslisten stemmer imod alt, bare fordi det kommer fra EU, så tager de fejl. Enhedslisten har et princip om, at beslutninger bedst træffes i Folketinget, og derfor stemmer vi imod at give mere magt til EU. Men hvis magten allerede er afgivet, så stemmer vi for den mindste forbedring - for eksempel for en mere grøn politik," siger Nikolaj Villumsen.

Fald i mandaterne
Selvom flere partier har en kritisk tilgang til EU, så er der ofte bred enighed i Folketinget om Danmarks europapolitik: Hvert tredje mandat, som afgives var ingen af de otte partier repræsenteret i Europaudvalget imod.

Opgørelsen over mandaterne i Europaudvalget viser desuden, at regeringspartierne får klart mest opbakning af Venstre og Konservative i EU-politikken. Dansk Folkepartis opbakning er desuden steget en lille smule.

Ser man på antallet af mandater, der bliver givet i Europaudvalget, er der sket et ret stort fald i forhold til folketingsåret 2011-12. Fra 92 til 75 mandater. Folketingsåret 2011-12 var dog et særligt år: I efteråret kom den nye regering til, og i foråret var der EU-formandskab.

Dokumentation

Statistik for folketingsårene 2009-10 og til 2012-13

Mandater, partiet ikke var imod i Europaudvalget (i procent):

 Parti 2009-10 2010-11 2011-12 2012-13 
 Liberal Alliance   -----   -----  69 pct.   57 pct.
 Enhedslisten    48    49  51  60
 Dansk Folkeparti   60    73  64  68
 SF   89    91  100   100
 Radikale Venstre   95    96  100  100
 Socialdemokraterne   95    96  100   100
 Konservative   100   100  98  98
 Venstre   100   100  100  98

Kilde: ft.dk 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

0:000:00