Debat

Ledernes Hovedorganisation: EU's ambitioner om bæredygtighed kan sætte udvikling i stå

Et kommende udspil fra EU-Kommissionen om bæredygtig selskabsledelse risikerer at sætte virksomhedsledelser og bestyrelser skakmat og bremse den bæredygtige udvikling med rigide regler. Virksomheder er nemlig allerede i fuld gang med den grønne omstilling, skriver Torkild Justesen.

Kommissionen
risikerer at afspore den grønne omstilling, som både politikere,
virksomhedsledere og et flertal i den danske befolkning bakker op om, skriver Torkild Justesen.
Kommissionen risikerer at afspore den grønne omstilling, som både politikere, virksomhedsledere og et flertal i den danske befolkning bakker op om, skriver Torkild Justesen.Foto: Pressefoto
Torkild Justesen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Efter sommerferien forventes EU-Kommissionen at offentliggøre et nyt initiativ om bæredygtig selskabsledelse.

Ideen om at skubbe europæiske virksomheder i en mere bæredygtig retning er sympatisk nok.

Problemet er bare, at EU-Kommissionen er parat til at vedtage regler, der griber ind i virksomhedernes ledelse, blandt andet ved at give grupper af interessenter fra det omgivende samfund bestemmende indflydelse på virksomhedernes drift.

På den måde risikerer EU at sætte erfarne ledelser og bestyrelser skakmat.

Rigide regler kan ødelægge overskud
Det kan vise sig ødelæggende for virksomhedernes konkurrenceevne og indtjening og i sidste ende koste dyrt i form af tabt vækst og velstand.

Det kan modarbejde den ambition om bæredygtighed, som EU-kommissionen forsøger at fremme.

På virksomhederne er ledere og medarbejdere allerede i fuld gang med den grønne omstilling og venter i virkeligheden bare på, at politikerne træffer konkrete beslutninger om, hvordan vi når det ambitiøse, politiske mål om 70 procents CO2-redaktion i 2030.

Torkild Justesen
Politisk direktør for Ledernes Hovedorganisation

Hvis virksomhederne bliver låst fast af rigide regler og krav om inddragelse af diverse interessent-grupper, risikerer vi meget nemt, at der ikke bliver økonomisk overskud til at udvikle virksomhederne i en mere bæredygtig retning.

Et flertal af lederne er i dag sporet ind på den bæredygtige udvikling, som EU vil fremme.

70 procent blandt medlemmerne af Ledernes Hovedorganisations svarede eksempelvis for nylig i en spørgeundersøgelse, at de mener, at deres virksomhed er nødt til at udvikle sig i en bæredygtig retning, hvis den skal være konkurrencedygtig i fremtiden.

Vi tillader vi os at tro, at det faktisk er de mennesker, som er ansat i ledelser og udpeget til professionelle bestyrelser, som bedst ved, hvordan man driver og udvikler en virksomhed. ’

Derfor er vi overordentligt bekymrede for EU-Kommissionens indblanding i de anliggender.

Ledere er klar til bæredygtig omstilling
Kommissionen risikerer at afspore den grønne omstilling, som både politikere, virksomhedsledere og et flertal i den danske befolkning bakker op om.

På virksomhederne er ledere og medarbejdere allerede i fuld gang med den grønne omstilling og venter i virkeligheden bare på, at politikerne træffer konkrete beslutninger om, hvordan vi når det ambitiøse, politiske mål om 70 procents CO2-redaktion i 2030.

Hvis politikerne lægger skinnerne mod 70 procents målet, er lederne klar til at styre det lokomotiv, som virksomhederne udgør, i samme retning.

Derfor er det vigtigt, at den proces ikke bliver afsporet af EU-Kommissionen i et misforstået forsøg på at fremme bæredygtighed.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00