Heunickes popularitet er dalet støt siden valget: "Miljøministerposten kan være farlig"

Magnus Heunickes ekstremt høje popularitet i den danske befolkning er på retur. Tre "kæmpestore møgsager" slider på ministeren, vurderer politisk kommentator.

Magnus Heunicke besøger jordskredet ved Nordic Waste.
Magnus Heunicke besøger jordskredet ved Nordic Waste.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Havets minister kan ikke længere gå på vandet.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) har gennem hele regeringsperioden været den mest populære minister. Men nu har børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) vippet ham af pinden. 

Det viser en ny måling lavet af Epinion for Altinget og DR.

Skiftet i toppen er mest af alt et resultat af, at Magnus Heunicke langsomt men sikkert har tabt popularitet i befolkningen. Han toppede lige efter folketingsvalget i 2022, men siden da er hans agtelse faldet støt – og er nu på det laveste niveau siden 2019.

Hans store problem er, at tre kæmpestore møgsager har kostet rigtigt dyrt på tilliden

Hans Engell
Politisk kommentator

Dermed er det popularitetsboost, som han oplevede som sundhedsminister under corona-pandemien, ved at være forsvundet igen.

Populariteten er i målingerne opgjort ved at beregne forskellen på, hvor mange vælgere, der opfatter de enkelte ministre henholdsvis positivt eller negativt.

I den nye måling er 39 procent positivt stemt over for Magnus Heunicke, mens 26 procent er negativt stemt. Det giver således et plus på 12 procentpoint. 11 procent kender ikke ministeren, mens 24 procent svarer "ved ikke".

I december 2022 oplevede Magnus Heunicke til sammenligning et plus på 39 procentpoint – altså 27 procentpoint højere end i dag. Dengang var hele 56 procent af befolkningen positivt stemt over for ministeren, mens kun 18 procent var negativt stemt.

Tre møgsager

Politisk kommentator Hans Engell er ikke overrasket over, at Heunickes meget høje popularitet er dalet.

"Hans store problem er, at tre kæmpestore møgsager har kostet rigtigt dyrt på tilliden," siger han.

Hans Engell peger i den forbindelse på problemer med iltsvind, jordskredet ved Nordic Waste og senest sagen om udledninger af skadelige stoffer fra Cheminova. Tre sager som har det til fælles, at de ikke lige kan løses med et snuptag.

"Miljøministerposten kan være en farlig post, fordi forventninger er på et højt niveau, som skiftende ministre ikke har kunnet levere på. De grundlæggende problemer er der stadigvæk. Fiskene dør stadigvæk. Fjordene er stadigvæk sten døde. Og det bliver værre og værre," siger han.

Havets minister

Magnus Heunicke har også selv bidraget til de høje forventninger, påpeger Engell. Han har nemlig udråbt sig selv til at være "havets minister".

"Når du kalder dig selv 'havets minister', så lægger du barren højt. Så beder du næsten om ikke at kunne leve op til forventningerne," siger Hans Engell.

Derudover er Heunicke udfordret af, at han ikke selv kan løse alle problemerne, påpeger Hans Engell.

"Det er ikke miljøministeren, der alene kan sidde og beslutte, hvor meget landbruget har lov til at udlede. Det er storpolitik," siger han.

Altinget har bedt om en kommentar fra miljøminister Magnus Heunicke. Det har dog ikke været muligt, oplyser Miljøministeriet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Engell

Politisk kommentator, fhv. minister, MF og partiformand (K)
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1970)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024