Midtvejsvalg i EP-grupperne

FORMANDSSKIFTE: I flere af Europa-Parlamentets grupper har der været afstemninger om ledelsen. Martin Callanan overtager formandsposten i højrefløjsgruppen ECR, mens der stadig er uklarhed i det socialdemokratiske PES.
Foto: Europa Parlamentet
Kristoffer Hecquet

Europa-Parlamentets politiske grupper revurderer deres formænd halvvejs igennem valgperioden, og næsten alle grupper har nu valgt eller genvalgt ledelse i december. Et nyt ansigt findes i gruppen for De Europæiske Konservative og Reformister, ECR. Martin Callanan, en britisk konservativ, slog modkandidaten Struan Stevenson fra Skotland med 46 imod 9 stemmer. Den afgående formand, Jan Zahradil, fra EU-skeptiske ODS, den tjekkiske præsident Vaclav Klaus' parti, ønskede ikke at fortsætte efter blot ni måneder på posten.

Tilfredshed med ny formand
Det danske medlem af ECR-gruppen, Anna Rosbach, er glad for formandsskiftet.

"Jeg tror, han vil være en god leder, da han hører til dem, der i sin tid kæmpede for at få oprettet gruppen," fortæller Rosbach.

Hun forklarer, at hun har arbejdet sammen med ham længe i miljøudvalget i Europa-Parlamentet, og er godt tilfreds med, at han hører til den grønne fløj i partiet. Hun føler sig også tryg ved den nye formand, selvom han repræsenterer den største nationale gruppe.

Fakta

Der er syv grupper i Europa-Parlamentet:

- Det Europæiske Folkeparti Gruppe (EPP)
- Gruppen for Det Progressive Forbund af Socialdemokrater i Europa-Parlamentet
- Gruppen Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa
- Gruppen De Grønne / Den Europæiske Fri Alliance
- De Europæiske Konservative og Reformister
- Den Europæiske Venstrefløjs Fællesgruppe / Nordisk Grønne Venstre
- Gruppen for Europæisk Frihed og Demokrati

"Martin har tætte forbindelser til partiet derhjemme, men han har også kæmpet en brav kamp for at få indlemmet enmandsdelegationer fra andre lande i gruppens centrale arbejde," fortæller Anna Rosbach.

Mange genvalg
Den konservative gruppe EPP, der er den største i Europa-Parlamentet, har genvalgt franskmanden Joseph Daul, der har været gruppeformand siden 2007, hvor hans forgænger Hans-Gert Pöttering blev valgt til Europa-Parlamentets formand.

I den grønne gruppe fortsætter Rebekka Harms og Daniel Cohn-Bendit deres dobbeltmandat, og Guy Verhofstadt fortsætter hos de liberale. Der var ingen modkandidater i disse partier.

Fortsat usikkerhed i PES
Hos det socialdemokratiske S&D, der er Europa-Parlamentets andenstørste gruppe, er det fortsat uklart, hvem der skal indtage pladsen som gruppeformand. Den nuværende formand Martin Schulz stiller op til at overtage Europa-Parlamentets formandspost efter Jerzy Buzek ved en afstemning 17. januar. EPP og S&D indgik en uformel aftale om at dele posten imellem sig efter Europa-Parlamentsvalget i juni 2009. Martin Schulz er derfor storfavorit til denne post. 

Schulz lader således gruppeformandssædet stå tomt, og 18. januar skal S&D stemme om en ny gruppeformand. Tre kandidater har meldt sig, hvoraf østrigske Hannes Swoboda er favorit. Han har fordelen ved at være fra et mindre medlemsland, da Schulz repræsenterede den tyske socialdemokratiske delegation. Modkandidaten Catherine Trautmann er fra Frankrig, og Stephen Hughes er britisk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anna Rosbach

Fhv. MEP (DF og Fokus), fhv. regionsrådsmedlem (DF), Region Hovedstaden
industrielt design (Technische Universität Berlin), operasanger

Martin Schulz

Fhv. formand, SPD, fhv. formand, Europa-Parlamentet (SPD)
boghandler (1977)

0:000:00