Minister strammer opsynet med danske dagpenge i udlandet

KONTROL: Fremover skal a-kasserne separat registrere alle anmeldelser om dagpengemodtagere i udlandet, der ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet, der hvor de opholder sig.

A-kassemedlemmer kan tage deres danske dagpenge med til udlandet i tre måneder for at søge job. Nu vil beskæftigelsesministeren skærpe opsynet med, at de danske dagpenge kun går til dem, der lever op til de gældende krav.
A-kassemedlemmer kan tage deres danske dagpenge med til udlandet i tre måneder for at søge job. Nu vil beskæftigelsesministeren skærpe opsynet med, at de danske dagpenge kun går til dem, der lever op til de gældende krav.Foto: Colourbox
Michael Hjøllund

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) ønsker, at der kommer mere hånd i hanke med de dagpengemodtagere, der tager deres ydelse med til udlandet for at søge job.

Som reglerne er i dag kan et medlem af en dansk a-kasse tage tre måneders dagpenge med til en række andre lande. Det gælder hele EU, samt en række lande som Norge og Schweiz. Retten gælder kun for personer, der er statsborger i et af landene på listen.

I august viste nye tal, at antallet af udenlandske EU-borgere, der gør brug af ordningen, og tager danske dagpenge med til udlandet, er tredoblet siden 2009.

Dokumentation

Du har mulighed for at få arbejdsløshedsdagpenge fra din danske a-kasse med til udlandet i op til tre måneder, hvis du er arbejdsløs og ønsker at søge arbejde i et andet EØS-land (Alle 28 EU-lande, samt Norge, Island og Liechtenstein), Færøerne eller Schweiz.

Betingelserne er, at:
- Du er statsborger i et EØS-land eller Schweiz.
- Du bor og opholder dig i Danmark indtil afrejsedatoen.
- Du er medlem af en a-kasse.
- Du har ret til dagpenge på det tidspunkt, hvor du rejser.
- Du har været tilmeldt jobcentret som fuldtidsarbejdsløs i mindst fire uger før den planlagte rejsedato.
- Du har søgt om et særligt dokument – PD U2 – før du rejser, dog tidligst 4 uger inden den planlagte afrejsedato.

I den periode, du modtager danske dagpenge i et andet EØS-land, Færøerne eller Schweiz, skal du stå til rådighed for arbejdsmarkedet i det land, du er rejst til. Hvis du får arbejde, kan du ikke længere få danske dagpenge. I stedet skal du som hovedregel arbejdsløshedsforsikres der, hvor du får arbejde.

Kilde: Borger.dk


0:000:00