Nye toner i EU’s udenrigstjeneste

VAGTSKIFTE: EU’s nye udenrigschef, Federica Mogherini, har fået en lovende start i sit nye embede. Der er dog svære prøver forude.

EU's nye udenrigsrepræsentant Federica Mogherini skal tale på Unionens vegne udadtil.
EU's nye udenrigsrepræsentant Federica Mogherini skal tale på Unionens vegne udadtil.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Det starter godt. Det er den forsigtige udmelding fra ministre, embedsmænd og udenrigspolitiske tænkere efter to uger med en ny chef i spidsen for EU’s diplomatiske gren, den Fælles Udenrigstjeneste.

Fakta
Det laver EU's udenrigschef
Jobbet som såkaldt højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik blev i sin nuværende form skabt med Lissabon-traktatens ikrafttrædelse i 2009.
Det særlige ved stillingen er, at den europæiske udenrigschef både fungerer som viceformand i EU-Kommissionen og som topfigur for Unionens diplomatiske gren, Den Fælles Udenrigstjeneste, der tæller cirka 6.000 ansatte i Bruxelles og ude i verden. Jobbet består blandt andet i at repræsentere Unionen i forhandlinger med tredjelande eller i internationale fora, som for eksempel FN. Desuden leder udenrigschefen EU's udenrigsministerrådsmøder og er med til at udvikle og gennemføre EU's udenrigspolitik.

I sin første tid på jobbet har EU’s nye såkaldt højtstående repræsentant Federica Mogherini allerede nået at være et smut i Mellemøsten, ligesom hun har rundet Letland, Polen, Tyskland og sit hjemland Italien som led i en turné til alle EU-hovedstæderne for at høre på deres forestillinger om EU’s fælles udenrigspolitik.

Mandag sad hun for første gang i spidsen for et udenrigsministerrådsmøde i Bruxelles, hvor hun blandt andet havde sat selve mødeformen på dagsordenen. Her har hun foreslået, at gøre de månedlige møder i EU-kredsen mere fokuserede ved blandt andet at sætte ét hovedemne øverst på dagsordenen.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00