Nyt Europa: Kun gennem et styrket EU kan Danmarks samfundsmodel overleve fremtiden
EU er den eneste løsning på mange af de problemer, medlemsstaterne står overfor i dag og i fremtiden, skriver Mads Hvid, næstformand i Nyt Europa.
Mads Hvid
Næstformand, Nyt Europa, Chefrådgiver, HKDet er på tide at regeringen kommer i gang med en ny europapolitisk aftale. Danskerne bør kende regeringens planer, inden de går til europaparlamentsvalg om et års tid, og ikke mindst inden Danmark i 2025 overtager formandskabet for Rådet, for tiden råber på europæiske svar på tidens store udfordringer.
Krig i Europa er nu virkelighed, og “fredens projekt” skal stå sin prøve.
Mads Hvid
Næstformand, Nyt Europa
Den største kliché i europapolitik må være, at EU skal være “big on big things, and small on small things”. Frasen stammer vist nok fra tidligere kommissionspræsident Baroso. Hvad det egentlig betyder, er der delte meninger om, men europapolitikere fra alle sider har taget den til sig for at beskrive, hvordan vi skaber et EU, som bidrager til Europæernes liv uden at komme i vejen for medlemsstaternes indre anliggender.
Ingen kan være i tvivl om, at vi i dag lever i en tid, hvor ”the big things” fylder mere og mere. Krig i Europa er nu virkelighed, og “fredens projekt” skal stå sin prøve. De store ting er pludselig meget store. Det bør afspille sig i formuleringen af en ny, dansk europapolitisk aftale.
Fremtidens problemknuser
Store spørgsmål, som dem om stabiliteten af vores demokratier, techgiganternes magtmonopoler, planetens overlevelse, europæiske landes territoriale integritet og balancen i den globale verdensorden er rykket ind i centrum af nyhedsbilledet, fordi de alle sammen kræver nye svar i en tid præget af opbrud.
Europa er vores eneste svar på de store spørgsmål.
Mads Hvid
Næstformand, Nyt Europa
Europa er vores eneste svar på de store spørgsmål. Der er ingen klimaresultater uden EU, der er ingen fred uden EU, og i stigende grad ser det ud som om, at europapolitikken også bliver arenaen for kampen om, hvordan et moderne, progressivt demokrati ser ud.
Fremtidens udfordringer kan ikke længere løses af små lande alene, derfor er vi nødt til at skabe rammerne for et politisk fællesskab, hvor kompromiser kan indgås uden at tabe borgernes interesser på gulvet. Vi må gøre Unionen langt mere agil og beslutningsdygtig, hvis vi vil have nogen som helst forhåbning om, at progressive ideer skal kunne spille en rolle i en global orden, hvor de øvrige spillere virker til i stigende grad at koncentrere sig om et nulsumsspil om magt og ressourcer.
Teknologien kan ikke tæmmes nationalt
Mange af svarene kan findes i forslagene fra ”Konferencen om Europas fremtid”. Giv de direkte valgte politikere i Europa-Parlamentet mulighed for at tage mere af styringen i udviklingen af unionens politik, og vælg nogle af dem fra transnationale lister. Stop de mest tilbageskuende regeringer i unionens medlemsstater fra at hænge i bremsen, når det kommer til klimahandling og EU’s modstand mod Rusland.
I dag er klimakrisen, den stigende trussel fra Kina og også techgiganternes enorme magt gode og alment anerkendte eksempler på områder, hvor Europas stater har haft enorm gavn af at arbejde sammen. Fremtiden kommer kun til at bringe flere.
Nogle af de teknologiske forandringer, som vil præge vores fremtid, kan simpelthen ikke håndteres i medlemsstaterne hver for sig. Jeg tror, de færreste kan begribe, hvor enorm en omvæltning for vores samfund eksempelvis kunstig intelligens vil blive i de kommende år. Udviklingen hen imod en langt mere avanceret måde at bruge AI på vil sætte sit præg på alle dele af vores liv.
Det vil betyde markante etiske og økonomiske udfordringer, ligesom det også vil skabe potentiale for positiv udvikling i vores velfærd. Det bliver en proces, som det vil være umuligt at håndtere nationalt, og hvor Europa har en unik mulighed for at præge fremtiden, med de værdier og principper som ligger til grund for arbejdet i EU.
De europæiske stjerner skal nå rummet
Det samme gør sig for eksempel gældende på et andet område, der inden længe bliver en ‘big thing’. Verdens stormagter har skudt gang i et nyt rumkapløb.
Vi må lægge de små tanker om Danmarks rolle i verden bag os og melde os helt og fuldt ind i Europa.
Mads Hvid
Næstformand, Nyt Europa
Både USA og Kina investerer massivt i deres landes ambitioner ude i solsystemet. Det sker med et helt andet udgangspunkt, end det der drev kapløbet i det sidste århundrede. I dag sker udviklingen i højere grad med kommercielle interesser som tilskyndelse. Kina er således i gang med at bygge deres egen store rumstation i kredsløb om Jorden, mens de samtidig konkurrerer med amerikanerne om at være de første til at etablere end permanent base på først månen og siden på Mars. Europa ser mest bare på.
Det er bare endnu en arena, hvor EU’s medlemsstater ikke kan gøre sig forhåbninger om at spille en rolle hver for sig. Men sammen repræsenterer EU nogle af verdens bedste forskningsinstitutioner, mest innovative industrivirksomheder og et politisk fællesskab bygget på principper, som bør få indflydelse på den teknologiske revolution, som vil ændre vores civilisation for altid.
Vi må lægge de små tanker om Danmarks rolle i verden bag os og melde os helt og fuldt ind i Europa. Det er kun gennem EU, at vi kan beskytte og udvikle vores samfundsmodel og sikre den en plads i fremtidens forandrede verdensorden.