Ole Ryborg: Steffen Smidt var Danmarks kompromisløse redningsmand, der mistede en toppost for at gøre det rigtige

Den kærlige og kompromisløse kompromismager Steffen Smidt er ikke længere blandt os. Men resultaterne af hans virke vil være tydelige i årtier fremover, skriver Ole Ryborg i sin nekrolog over den tidligere topdiplomat og generaldirektør i EU-Kommissionen.

Steffen Smidt var en mester i at finde kompromisser på komplekse problemer, skriver Ole Ryborg.
Steffen Smidt var en mester i at finde kompromisser på komplekse problemer, skriver Ole Ryborg.Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix
Ole Ryborg

'Kompromismageren'.

Sådan lød overskriften, da Mandag Morgen i 2009 tegnede et portræt af den dengang 63-årige topdiplomat Steffen Smidt.

Det var oktober, og dansk politik og den danske centraladministration var på den anden ende. Der var kun 75 dage til det historiske COP15-klimatopmøde i København, hvor verdens ledere - fra USA's præsident Obama til kansler Merkel og præsident Sarkozy - havde meldt deres ankomst.

Og nu, lige op til topmødet, måtte en topembedsmand i Klimaministeriet afgå på grund af bilagsrod.

Med ultrakort varsel skulle regeringen finde en sikker hånd, som kunne styre Klimaministeriets arbejde med topmødet.

Valget faldt på Steffen Smidt.

Topdiplomat med fingerspidsfornemmelser

For mange embedsmænd ville en opgave som redningsmand for klimatopmødet have været både et karrieremæssigt klimaks og en opgave, som kunne tage pusten fra de fleste.

Sådan var det ikke for Steffen Smidt.

For ham var det blot endnu en i rækken af gigantiske opgaver, som han blev bedt om at løse i løbet af sin lange karriere.

Steffen Smidt hadede, når personer og delegationer mødte ind til møder med uigennemtænkte eller urealistiske forslag.

Ole Ryborg
EU-korrespondent, DR

Fra han blev færdig som kandidat i statskundskab fra Aarhus Universitet og frem til sin død, havde Steffen Smidt en forrygende evne til at blive placeret der, hvor store diplomatiske bjerge skulle bestiges, og de mest komplekse problemer skulle løses.

Karrieren begyndte i Udenrigsministeriet, men det var i perioden som topembedsmand i Europa-Kommissionen, man virkelig kunne se, hvordan Steffen Smidt var en kompromismager og problemknuser i en klasse for sig.

I begyndelsen af halvfemserne fik Steffen Smidt eksempelvis som generaldirektør i Europa-Kommissionen ansvaret for at sikre, at Sverige, Finland, Østrig og Norge kunne blive medlemmer af EU.

Det var hans ansvar at sikre, at fire nye medlemslande skulle gennemføre 80.000 siders EU-lovgivning på godt et år. Men som Steffen Smidt selv yndede at udtrykke det dengang: ”Der skal ikke forhandles, om landene skal gennemføre EU-lovene. Det skal de. Vi skal kun diskutere, hvordan og hvor hurtigt. Så det er egentlig ret enkelt”.  

Godt forarbejde var en dyd

Steffen Smidt var en mester i at finde kompromisser på komplekse problemer. Men man skal ikke tage fejl. Han var ikke kun en kompromismager. Han var også kompromisløs.

Steffen Smidt hadede, når personer og delegationer mødte ind til møder med uigennemtænkte eller urealistiske forslag.

Læs også

Uanset om det var i handelsforhandlinger med Sydafrika, forhandlinger om en reform af EU's fiskeripolitik eller nogle af de andre opgaver, som han løste i sin lange karriere.

Dårligt forberedte forhandlere med uigennemtænkte forhandlingspositioner slog sig på Steffen Smidt.

Faktisk var Steffen Smidt så kompromisløs, at det endte med at koste ham jobbet i Europa-Kommissionen. Ikke fordi han gjorde noget forkert. Tværtimod. Han gjorde det eneste rigtige.

Lokale frustrationer blev storpolitik 

Som generaldirektør for fiskeri, havde Steffen Smidt stået i spidsen for arbejdet med en ambitiøs reform af EU's fiskeripolitik.

Reformen var på vej gennem det politiske system i EU. Men efter voldsomme protester fra spanske fiskere og et enormt pres fra den spanske regering valgte Steffen Smidts politiske chef – den østrigske kommissær, Franz Fischler - at give efter for det politiske pres fra Spanien.

Steffen Smidt var en mand, som altid sagde tingene, som de er.

Ole Ryborg
EU-korrespondent, DR

Franz Fischler var kommissær for både landbrug og fiskeri. Han havde brug for spansk hjælp i en forhandling om landbrugspolitikken og da Østrig er et land uden hav og uden fiskere, viste det sig, at Fischler var parat til at skrotte væsentlige dele af fiskerireformen for at imødekomme Spanien og opnå noget andet på landbrugsområdet.

For at lykkes med den manøvre så Fischler sig nødsaget til helt enkelt at fjerne Steffen Smidt som EU-Kommissionens generaldirektør for fiskeri med dags varsel.

Han vidste, at den danske generaldirektør ville insistere på saglighed og faglighed frem for det politiske spil, som den østrigske kommissær havde kørende.

Dermed blev kompromismagerens kompromisløshed det, som i sidste ende udløste afslutningen på hans lange karriere i Europa-Kommissionen.

Politik som livsstil

Men selv om Steffen Smidt sagde farvel til Kommissionen og Bruxelles, blev det på ingen måde et stop for hans karriere.

Det var hans rolle ved klimatopmødet i København et eksempel på.

Når man kom på besøg hos Steffen Smidt og Jette Nordam - som har en tilsvarende imponerende diplomatkarriere - i Bruxelles, i lejligheden i Hammerensgade eller i sommerhuset i Tisvildeleje, blev man ofte mødt med tonerne af Miles Davis' trompet eller en arie fra en af familiens favorit-operaer.

Jeg kan stadig høre Steffen Smidt bruge yndlingsudtrykket "pølsesnak", når han oplevede, at der blev fremsat usammenhængende påstande.

Ole Ryborg
EU-korrespondent, DR

Besøg udviklede sig altid til en interessant samtale om international og europæisk politik. Men ikke kun.

For Steffen Smidt var også et kærligt menneske. Man kunne ikke komme forbi, uden at der også blev spurgt ind til privatlivet. For Steffen Smidt var vennernes ve og vel vigtigt.

Selv efter sin pension forblev han for mig en uvurderlig kilde af viden og indsigt, som jeg har haft stor nytte af at tale med om stort og småt.

Man blev altid klogere af at tale med ham. Han kunne om nogen skære ind til benet af, hvad der var vigtigt i en sag.

Jeg kan stadig høre Steffen Smidt bruge yndlingsudtrykket "pølsesnak", når han oplevede, at der blev fremsat usammenhængende påstande.

For Steffen Smidt var en mand, som altid sagde tingene, som de er. Pølsesnak lod han andre om. 

I sin sidste tid var den videbegærlige livsnyder ramt af sygdom og blev passet i hjemmet af hustruen.

Steffen Smidt blev 78 år gammel. Den kærlige og kompromisløse kompromismager er ikke længere blandt os. Men resultaterne af de ting, han udrettede i sit virke, vil fortsat være tydeligt i årtier fremover.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Ryborg

EU-korrespondent, DR
journalist (DJH 1991)

Steffen Smidt

Fhv. generaldirektør, EU-Kommissionen, diplomat, særlig rådgiver, WTO, fhv. ambassadør, Den faste FN-repræsentation i Genève
cand.scient.pol. (Aarhus Uni.)

0:000:00