Oplæg til EU-energipolitik får kritik fra S-SF

ENERGI: Regeringen er kommet med et indspil til EU-Kommissionen om, hvordan den fremtidige energipolitik i EU skal se ud. Oppositionen kritiserer blandt andet regeringen for, at forslagene ikke er konkrete nok.

Et indre grønt marked, mere effektivt energiforbrug og en langsigtet vision for, hvornår Europa skal være fri af fossile brændsler.

Det er dele af det indspil, som regeringen er fremkommet med til EU-Kommissionen, før denne senere i 2010 skal fremlægge sine idéer til en ny energipolitik for EU. Meningen er, at nogle af de elementer, som regeringen byder ind med, bliver taget med i overvejelserne om, hvordan en ny europæisk energipolitik skal udformes.

Men oppositionen i Folketinget er ikke tilfreds. Selv om den mener, at der er tiltag i indspillet, som er fornuftige, savner partierne til venstre for midten blandt andet et konkret årstal for, hvornår EU skal være uafhængigt af fossile brændsler. Desuden kritiserer de, at Danmark ikke i højere grad går forrest på energiområdet og påtager sig rollen som det gode eksempel.

"Det er skrevet i meget bløde og runde vendinger. Der mangler noget konkret og nogle områder, hvor Danmark virkelig sætter en dagsorden. Eksempelvis ville det være bedre, hvis man havde argumenteret for, at de vejledende målsætninger om 20 procents reduktion blev gjort bindende," siger Anne Grete Holmsgaard.

Det er skrevet i meget bløde og runde vendinger. Der mangler noget konkret og nogle områder, hvor Danmark virkelig sætter en dagsorden.

Anne Grete Holmsgaard (SF)
Energiordfører

Minister: Vi skal ikke blive en øde ø
Målet for regeringen er, at Danmark kan bidrage med idéer til, hvordan en ny europæisk energipolitik skal udformes. Det er ifølge klima- og energiminister Lykke Friis (V) nødvendigt med en slagskraftig energipolitik i EU, hvis fremtidens udfordringer skal imødegås:

"Det nytter ikke noget, hvis vi fører energipolitik uafhængig af omverdenen, så vi ender med at blive en energipolitisk øde ø," siger Lykke Friis om indspillet.

Indspillet indeholder nogle forslag til, hvordan målsætningerne skal nås, men der er eksempelvis ikke sat årstal på, hvornår det er meningen, at EU skal være uafhængig af fossile brændsler. Regeringen har hidtil ikke villet komme med alt for konkrete forslag på området, før Klimakommissionen i september kommer med sine anbefalinger.

SF: Flere konkrete forslag
I sidste uge fremlagde oppositionen en fælles vision for fremtidens energipolitik, der blandt andet indeholdt en målsætning om, at Danmark skulle være uafhængig af fossile brændsler i 2050.

SF's energi- og klimaordfører Anne Grete Holmsgaard understreger, at det er vigtigt at skabe en fælles EU-politik på området, men netop derfor er det endnu mere ærgerligt, at forslaget ikke er mere konkret, mener hun:

"Jeg ville være skuffet, hvis jeg var EU-Kommissionen. Her var der virkelig en mulighed, hvor Danmark kunne have skubbet til dagsordenen, men nu vil jeg i stedet kalde det en mistet mulighed," siger Anne Grete Holmsgaard.

S: Danmark burde gå forrest
Socialdemokraterne understreger, at det ville være bedre, hvis Danmark uafhængigt af EU valgte at gå forrest og dermed være mere ambitiøse, end der bliver lagt op til med de fælles EU-målsætninger. Socialdemokraternes energiordfører, Ole Hækkerup, siger, at det er fint at forsøge at søge indflydelse i EU, men at det ikke er nok.

"Det bedste ville være, hvis man gik forrest med eksemplets magt. Hvis eksempelvis man satte sig sammen med Sverige, Norge eller hvem, der ellers kunne tænkes at være med i en form for coalition of the willing, hvor man kunne blive enige om nogle mere ambitiøse mål," siger Ole Hækkerup.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Grete Holmsgaard

Fhv. MF (SF), fhv. direktør, DTU og BioRefining Alliance
studier i historie og samfundsfag (Roskilde Uni.)

Ole Hækkerup

Administrerende direktør, Dansk Ejendomsmæglerforening
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

Lykke Friis

Direktør, Tænketanken Europa, præsident, Kræftens Bekæmpelse, formand, Det Europæiske Råd for Udenrigsrelationer (ECFR)
master i europæiske studier (London. 1992), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00