EU’s topchef ønsker et agentur til beskyttelse af europæisk demokrati

Sværme af cyber-angreb, massiv desinformation og russisk indblanding i Europas valgkampe får Ursula von der Leyen til at love forslag om et europæisk ”demokratiskjold” med egen myndighed, hvis hun genudnævnes som kommissionsformand.

De europæiske demokratier er i fare, advarer EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen. Hun var i Danmark tirsdag for at tale ved Copenhagen Democracy Summit.
De europæiske demokratier er i fare, advarer EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen. Hun var i Danmark tirsdag for at tale ved Copenhagen Democracy Summit.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

Rusland, Kina og andre udenlandske magter bruger så mange kræfter på at manipulere og underminere de europæiske samfund, at EU har brug for et fælles agentur eller en myndighed til forsvar for vores demokratier.

Sådan lyder en ny tanke lanceret af kommissionsformand Ursula von der Leyen, da hun tirsdag holdt en tale ved det internationale demokratitopmøde for ledere og meningsdannere, Copenhagen Democracy Summit.

”Jeg er overbevist om, at Europa nu har brug for sin egen særlige struktur til at bekæmpe udenlandsk indflydelse. Den skal samle den nødvendige ekspertise og binde eksisterende nationale agenturer sammen,” sagde hun i København.

Von der Leyens nuværende mandat er ved at udløbe, og den konservative tysker fører i denne tid kampagne for at blive genudnævnt som EU-chef i løbet af sommeren.

Hun lover nu at tage initiativ til en ny europæisk demokratiforsvars-myndighed som del af en stor plan, hvis hun får fem år mere som formand for Kommissionen.

Europæiske demokratier under angreb

”Hvis jeg bliver genvalgt som formand, vil Kommissionen fremsætte forslag om et Europæisk Demokrati-Skjold som en af hovedprioriteterne for den næste kommission. Det bør være et ambitiøst projekt, som fokuserer på de største trusler fra udenlandsk indblanding og manipulation,” siger Ursula von der Leyen.

Det handler om at så splittelse, og om at puste til ekstremismens flammer.

Ursula von der Leyen
Formand for EU-Kommissionen

Hun peger på den franske stats kontor til bekæmpelse af digital desinformation, Viginum, og Sveriges Myndigheten för Psykologiskt Försvar som eksempler på, hvad en lignende ny EU-institution ville skulle arbejde med.

De europæiske demokratier er nemlig under angreb, advarer den tyske politiker.

”Vil vi have et stærkt Europa, der kæmper for vores værdier og vores demokrati? Eller vil vi lade vores demokratier kapre af autoritære lederes marionetdukker,” siger EU-chefen med henvisning til en nyligt afsløret russisk kampagne for at påvirke europaparlamentsvalget 9. juni.

Falske videoer, propaganda og bestikkelse

”Jeg er meget bekymret over stigningen i udenlandsk indblanding og manipulation i vores samfund, vores demokratier og vores valg. Bare i de seneste uger har vi set sværme af desinformation, der sigter på forskellige emner og bestemte kandidater,” siger hun.

Som et eksempel nævner Ursula von der Leyen en video med falsk logo fra Radio France Internationale, som har spredt løgne om tuberkulosesmitte fra ukrainske soldater på franske hospitaler.

Hun peger også på bestikkelse af nogle tyske højrefløjspolitikere for at ”skabe kaos” med russisk propaganda, mens en anden er blevet arresteret for at spionere for Kina.

Den udenlandske indblanding i europæiske valghandlinger via desinformation og politisk bestikkelse er imidlertid kun toppen af isbjerget, advarer Ursula von der Leyen.

Stigning i ondsindede cyberangreb

Hendes eget kampagne-website er blevet angrebet af hackere, og der i det hele taget sket en ”enorm stigning i ondsindede cyberangreb” i Europa, siger hun.

Det er blandt andet gået ud over energisystemer og infrastruktur i europæiske stater som Sverige, Tyskland, Litauen, Tjekkiet, Polen – og i Danmark, hvor 22 energivirksomheder blev udsat for koordinerede cyberangreb sidste forår.

”Målet med alt dette er at splitte vores samfund indefra, og det er denne dybe indvirkning på samfundene, som jeg er mest bekymret over. For pointen med denne ondsindede indflydelse er ikke blot, hvad der bliver sagt eller gjort i hvert enkelt tilfælde,” siger kommissionsformanden:

”Det handler om at så splittelse, og om at puste til ekstremismens flammer (…) Det handler om at forvirre folk, så de ikke ved, hvem de skal tro på. Eller om de overhovedet kan tro på nogen.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

0:000:00