Debat

Opråb til ja-siden

BLOG: Siden Danmark blev medlem af EU/EF, har kritikerne af det fælles samarbejde haft serven. Mit ønske er, at fortalerne bliver bedre til at komme på banen.
Jens Boe Andersen,  næstformand i Europabevægelsen (Foto: danskmetal.dk)
Jens Boe Andersen, næstformand i Europabevægelsen (Foto: danskmetal.dk)
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Boe Andersen
Næstformand i Europabevægelsen

Nu går politikerne snart på sommerferie - og forhåbentlig bruger de sommerferien på at forberede en ambitiøs og konkret europapolitisk aftale. Men selvom Danmark går på sommerferie, er der ingen undskyldning for at ligge på den lade side - specielt ikke for dem, der støtter europæisk samarbejde. Som debatten i sidste uge om børnepenge viste, er det desværre stadig kritikerne, der får det første ord. Mit ønske er, at fortalerne bliver bedre til at komme på banen. 

Siden Danmark blev medlem af EU/EF, har kritikerne af det fælles samarbejde haft serven. Omtrent hver gang Danmark og EU har været på dagsordenen, er det en kritiker, der har affyret det første skud.

Fremskridt bliver skabt af mod
Rom blev ikke bygget af politikere, der sad på hænderne. Og hvis partierne på Christiansborg (ingen nævnt, ingen glemt), der ønsker et Danmark tættere på kernen af EU, mener det alvorligt, bliver de nødt til at indse, at Danmark aldrig kommer en tomme tættere på kernen af noget som helst, hvis debatten om EU altid skal føres i lyset af kritikernes dagsorden og på deres præmisser. Hvis ja-siden altid skal forsvare projektet, kommer vi i bedste fald aldrig videre end status quo.

Jeg vil gerne opfordre til, at fortalerne bruger sommerferien på at tænke igennem, hvordan vi sammen kan være med til at blive bedre til at fortælle om, hvorfor EU er i danskernes og alles bedste. Det er ikke et spørgsmål om at finde på en ny historie. Men simpelthen fortælle historien, som den er.   

Jens Boe Andersen
Næstformand i Europabevægelsen

Derfor behøver ja-siden, for det første, at gøre op med ideen om, at det er politisk ufordelagtigt at have holdninger til emner, der deler vandene hos egne vælgere. Man kan ikke fortænke vælgerne i at være skeptiske over for EU, hvis de oplever, at partierne, der siger, at de støtter EU og mere samarbejde, aldrig selv tager initiativ til at debattere EU - og fremhæve de gode ting, der kommer ud af samarbejdet - uden at det skal foregå i en negativ ramme, som kritikerne har defineret. 

For det andet behøver ja-siden at blive mere konkret. Det er ikke nok at sige "Danmark skal tættere på kernen af EU". Hvad betyder det overhovedet? At vi skal af med vores skadelige forbehold? At Danmark skal med i en finansunion? Eller at der ikke skal ske noget som helst? De danske vælgere er rimelige mennesker. De kan godt forstå, hvad der bliver sagt ... hvis det ikke bliver pakket ind i tvetydige formuleringer og uklare hensigter. Danskerne kan godt forstå, at et fælles patent og patentdomstol er en god ting - og at Danmark er bedst tjent med, at vi er med i et fælles politisamarbejde.

Stop med at give EU skylden
Endelig skal ja-siden stoppe med at trække "det er EU's skyld-kortet", når upopulære beslutninger eller fjollede forslag skal forsvares fra Folketingets talerstol. Alt for mange gange har vi hørt, at et forslag er kommet til, fordi regeringen er blevet (in)direkte presset af EU-lovgivning.

Derfor vil jeg gerne opfordre til, at fortalerne bruger sommerferien på at tænke igennem, hvordan vi sammen kan være med til at blive bedre til at fortælle om, hvorfor EU er i danskernes og alles bedste. Det er ikke et spørgsmål om at finde på en ny historie. Men simpelthen fortælle historien, som den er.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Boe Andersen

Senior public affairs rådgiver, Røde Kors
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1991)

0:000:00