Interview med Jeppe Kofod: Danmark håber på grønt lys til EU’s nye tyske topchef

PODCAST: Den nye danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), opfordrer Europa-Parlamentet til at godkende Ursula von der Leyen som ny formand for Kommissionen i næste uge. EU har store udfordringer, så der er ingen tid at spilde på interne slagsmål, advarer han. Altinget: Parlamentet mødte Kofod, da han onsdag besøgte Bruxelles.

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

BRUXELLES: Selv om en hel del af hans gamle socialdemokratiske kammerater i Europa-Parlamentet er skeptiske over for EU’s nye topchef, så opfordrer Jeppe Kofod (S) dem til at godkende Ursula von der Leyen som ny kommissionsformand, når de skal stemme om hende i næste uge.

”62 procent af medlemmerne af Europa-Parlamentet er helt nyvalgte, og der er kommet nye gruppeformænd. Så det bliver interessant at se, om parlamentet leverer opbakningen til den her kabale, der nu er,” siger den nye udenrigsminister.

”Det håber jeg, de gør. Det er vigtigt, at vi hurtigt i Europa kommer i arbejdstøjet, og at der ikke kommer nogle store institutionelle kampe. Borgerne forventer resultater på klima, på fair beskatning og på alle de andre store dagsordner,” siger han.

Jeppe Kofod er tirsdag og onsdag på besøg i Bruxelles, hvor han blandt andet har mødt den nye formand for Europa-Parlamentet, samt EU’s Brexit-forhandler Michel Barnier og den danske kommissær, Margrethe Vestager.

Vestager var selv i spil som ny kommissionsformand, da de europæiske stats- og regeringsledere i sidste uge sammensatte en pakke med ny ledere af EU’s institutioner. Ud over Ursula von der Leyen som kommissionsformand blev de enige om at gøre belgieren Charles Michel til ny formand for Det Europæiske Råd, mens franske Christine Lagarde bliver ny direktør for Den Europæiske Centralbank (ECB) i Frankfurt.

Margrethe Vestager får i stedet en plads som ledende næstformand i den nye kommission.

”Jeg havde super gerne set, at hun var blevet kommissionsformand. Men hun får en helt central plads i den nye ledelse, og det er super flot. Det bliver stort for Danmark, det her,” siger Jeppe Kofod.

Udenrigsministeren opfordrer Euorpa-Parlamentet til at lægge magtkampene om EU’s topjob bag sig og godkende Ursula von der Leyen, så hun kan komme i gang med at sammensætte den nye EU-Kommission i en fart.

”Nu er Europas ledelse på plads. Der er sammensat en pakke med liberale, socialdemokrater og konservative. Nu handler det om at få gang i et ordentligt program for de næste fem år. Borgerne forventer, at vi nu går ind i en diskussion om hvilken politik, der skal føres – og ikke så meget om personer,” siger han.

Hør endnu en sommer Podcast Special fra Altingets Europa-podcast, hvor Jeppe Kofod også fortæller om den nye regerings europæiske prioriteter: Større ambitioner for kampen mod klimaforandringer, kampen mod skattely og mod social dumping.

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Forrige artikel Sagen blev kaldt Sagen blev kaldt "en vejsidebombe i dansk udlændingepolitik": Nu er Danmark underkendt af EU-Domstolen Næste artikel Gyser i Strasbourg: EU's nye topchef risikerer stadig at snuble på målstregen Gyser i Strasbourg: EU's nye topchef risikerer stadig at snuble på målstregen