Regeringen fjerner grænsekontrol mod Sverige

Trusler mod Danmark betyder, at der fortsat er brug for grænsekontrol mod Tyskland, siger justitsminister. Men mod Sverige afskaffes den.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Katrine Falk Lønstrup

Inden længe er det slut med at vise pas, når turen går fra Sverige til Danmark.

12. maj bliver grænsekontrollen mod Sverige nemlig fjernet helt. Og samtidig bliver den omlagt mod Tyskland, så pendlere nemmere kan krydse den danske grænse.

Det har regeringen fredag meddelt EU-Kommissionen, skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Den midlertidige grænsekontrol mod Tyskland fortsætter foreløbigt frem til 11. november 2023. Konkret vil der blive kontrolleret færre indrejsende. I stedet vil politiet lave kontroller på baggrund af ”politifaglige vurderinger” med særligt fokus på grænseoverskridende kriminalitet.

Det vil betyde, at den kriminalitetsbekæmpende indsats i grænseområderne bliver styrket, siger justitsminister Peter Hummelgaard (S).

"Det er ekstremt vigtigt, at vi slår ned på dem, der udøver kriminalitet på tværs af landegrænser," lyder det.

Omlægningen betyder samtidig, at der bliver frigjort ressourcer til blandt andet droner, nummerpladegenkendelse og baglandspatruljer.

Fortsat trusler mod Danmark

Grænsekontrollen mod Tyskland blev indført tilbage i 2016 af den daværende Venstre-regering. Det skete som reaktion på den migrations- og flygtningekrise, som Europa dengang stod midt i. 12. november 2019 blev der også indført midlertidig grænsekontrol mod Sverige. Og flere gange siden er den blevet forlænget.

Mod syd medfører de trusler, Danmark stadig står over for, dog at grænsekontrollen mod Tyskland fortsat er nødvendig, lyder det.

"Blandt andet har krigen i Ukraine medført, at den aktuelle sikkerhedssituation er usikker. Terrortruslen mod Danmark er fortsat alvorlig, og dertil kommer truslen fra fremmede staters efterretningstjenester og det aktuelle migrationspres i Europa," siger justitsminister Peter Hummelgaard.

Danmark er en del af EU’s Schengen-samarbejde og er derfor egentligt forpligtet til at holde grænserne åbne mod de øvrige 25 Schengen-lande. Men medlemslandene kan indføre midlertidig grænsekontrol for seks måneder ad gangen – og det er altså det, Danmark har gjort flere gange siden 2016.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00