Rohde: Danmark bør droppe krav om EU-rabat

RABAT: Danmark kaster sig ud i farligt spil ved at kræve en EU-rabat. Krisen i Europa er for dyb til at gå efter kortsigtede nationale sejre, siger Jens Rohde. Venstre og De Radikale forsvarer kravet om en dansk rabat.
Danmark burde kæmpe for at afskaffe rabatterne i EU i stedet for at kræve deres egen nye rabat, mener Jens Rohde.
Danmark burde kæmpe for at afskaffe rabatterne i EU i stedet for at kræve deres egen nye rabat, mener Jens Rohde.Foto: Venstre
Morten Øyen

I den bedste af alle verdener, så afskaffede vi alle rabatordninger. Det er også De Radikales politik. Men vi er også realpolitikere.

Sofie Carsten Nielsen
EU-ordfører, (RV)
Fakta
Europæiske rabatordninger:

Det Europæiske Råd vedtog i 2005, at Østrig, Tyskland, Holland og Sverige skal drage fordel af reducerede momsbidragssatser i perioden 2007-2013, og at Holland og Sverige skal drage fordel af bruttoreduktioner i deres årlige BNI-bidrag i samme periode. Hertil har Storbritannien en helt særlig rabat, som går helt tilbage til 1984.

Danmarks bidrag til EU's budget er på finansloven for 2012 budgetteret til 19,6 milliarder kroner. Den danske regering ønsker fremover at få en rabat på en milliard.

Danmark burde kæmpe for at afskaffe rabatterne i EU i stedet for at kræve deres egen nye rabat.

Det mener Venstres europa-parlamentariker Jens Rohde, der finder det meget paradoksalt, at medlemslandene hele tiden giver nye opgaver til EU - blandt andet en ny udenrigstjeneste - og samtidig vil have rabat fra at betale til EU's budget.

"Danmark bør ikke arbejde for en EU-rabat. Det er kun med til at udvide kriterierne, så der kan blive flere lande, der skal have en rabat," siger Jens Rohde til Altinget.dk.

Han advarer imod, at regeringen tager til EU's budgetforhandlinger for at pleje sit eget nationale spor. Krisen i Europa er nemlig så eksistentiel, at der er brug for mere solidaritet i Europa, ikke mindre.

0:000:00